У Миколаївському районі відкрився ще один ІРЦ: яку допомогу там можна отримати

Поділитись у Facebook Відправити в Twitter
  • 07.06.2019 14:15
  • 0

У Весняному почав роботу ще один інклюзивно-ресурсний центр у Миколаївському райні. 

Нагадаємо, що минулого року ІРЦ відкрили в Ольшанському, а його засновниками стали 4 громади: Ольшанська, Михайлівська, Радсадівська та Нечаянська.

Інклюзивно-ресурсний центр – це установа, яка утворилася з метою забезпечення прав дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років. Мова йде не лише про дітей з інвалідністю, але й про тих, що мають проблеми з навчанням.

— В центрі здійснюється комплексна психолого-педагогічна оцінка розвитку дитини з особливими освітніми потребами. Вона проводиться такими фахівцями, як практичний психолог, логопед, дефектолог та реабілітолог. Потім кожен по своїх напрямках робить висновок, який надається батькам. У такому заключенні зазначаються потреби дитини, над чим потрібно працювати, які інструменти використовувати. Це полегшує навчання дитини та роботу вчителя в школі, оскільки він вже бачить рекомендації інклюзивно-ресурсного центру, - відзначає директорка Веснянсько ІРЦ Вікторя Бондар.

Вікторія Бондарь

Для проведення корекційних занять центр обладнали шведською стінкою, сухим басейном, пісочницею з кінетичним піском, наочними та дидактичними матеріалами. Під час роботи фахівці зможуть використовувати сучасну техніку – планшети, принтери, ноутбуки.

Батьки та вчителі також можуть отримати у центрі безкоштовну консультацію щодо розвитку дитини. 

ІРЦ знаходиться за адресою: с. Весняне, вул. Степова, 36-б.

Учитель-логопед і дефектолог

Учитель-логопед - це педагог, який працює з дітьми, які мають мовленнєві порушення, а також здійснює корекційно-виховну роботу, у тому числі:

  • розробляє оптимальну педагогічну стратегію, проектує шляхи навчання й виховання кожної дитини з мовленнєвими порушеннями;
  • вивчає та фіксує стан мовленнєвого розвитку дітей і відповідну динаміку;
  • проводить корекційну роботу з дітьми, які мають мовленнєві порушення;
  • постійно підтримує зв'язки з батьками, надає їм консультативну допомогу

Учитель-дефектолог - це педагог, який працює з дітьми, які мають затримку психічного розвитку, дітьми з інтелектуальною недостатністю та проводить корекційну роботу з дітьми цієї категорії, у тому числі:

  • проводить поглиблене обстеження особливостей розвитку кожної дитини, визначає її здатність до навчання;
  • підвищує пізнавальну активність і розвиває основні психічні процеси в дітей (сприйняття, увага, пам'ять, мислення та ін.).

Ганна Василівна Аксьонова

 

Учитель-реабілітолог

  • проводить діагностичну оцінку фізичного розвитку дитини з особливими освітніми потребами: визначає рівень її загального розвитку, відповідності віковим нормам, розвитку дрібної та загальної моторики, способу пересування тощо
  • надає рекомендації батькам,вчителям.

Давид Юрійович Сімоніді

 

Практичний психолог

Практичний психолог керується в роботі Етичним кодексом психолога.

  • Зберігає професійну таємницю, не поширює відомостей отриманих у процесі діагностики, консультування або корекційної роботи, якщо це може завдати шкоди дитині чи її оточенню

  • Проводить поглиблене обстеження особливостей розвитку кожної дитини, визначає її здатність до навчання, проводить роботу, спрямовану на розвиток дитини
  • Підвищує пізнавальну активність і розвиває основні психічні процеси в дітей (сприйняття, увага, пам'ять, мислення та ін.)
  • Дотримується педагогічної етики, поважає гідність дитини, захищає її від будь-яких форм фізичного або психічного насильства.

Тетяна Олександрівна Мельник

 

Коментарі:

Останні новини