Навіщо школярі з Миколаївського району зібрали 40 тисяч пластикових пляшок

Поділитись у Facebook Відправити в Twitter
  • 29.09.2018 09:05
  • 0

Учні Кир’яківської  школи разом з педагогами збирають пластикові пляшки та здають їх на переробку.

Така акція триває вже декілька років, започаткувала її вчителька Ксенія Шередько.

- Близько трьох років тому на шкільну пошту прийшов лист із запрошенням долучитися до Всеукраїнського проекту «Мрій та дій». Він полягає у зборі пластикових пляшок, макулатури і кришечок. Я вичитала положення, обговорила з членами учнівського самоврядування, всі підтримали. Бо ж чого-чого, а пляшок та паперу у нас, як-то кажуть, "як гуталіну", - розповідає вчителька.

Ксенія Шередько

Тоді Ксенія Шередько займала посаду заступника директора, тож, як тільки отримала згоду педагогів та школярів, включила свій заклад у проект. З того часу і вчителі, і учні щомісяця несуть до школи пляшки, а в кінці навчального року здають їх на утилізацію.

Збирають вдома, по селу, біля траси, у родичів, навіть прибирають на смітниках. Найбільший «врожай» приносять у вересні, бо ж шукали пляшки ціле літо. Вчителька розповідає, що останнього разу несли цілими мішками - і батьки, і бабусі, і машинами підвозили.

На думку педагога, подібні проекти привчають дітей до бережливого ставлення до довкілля, приносять користь рідному селу, та ще й навчають фінансової грамотності - кошти від пластику, що здають на переробку, ідуть на шкільні потреби:

- В минулому році я пішла з посади заступника, але порадила акцію не полишати. По-перше, тисячі пляшок зникають щомісяця з довкілля Кир’яківки і околишніх сіл, по-друге, невеличка копійка на потреби шкільного життя - то листівки, то кульки, то хлопавки.

За два роки школа зібрала 38 тисяч пляшок. І це без врахування тих, що вже встигли принести у цьому навчальному році. 

Дітлахам подобається те, чим вони займаються, бо бачать результати своєї праці - за цей час вулиці та околиця села стали помітно чистішим. Ентузіазм школярів підстьобує і змагальний характер акції. В кінці року визначається клас-переможець (той, що здав найбільше), на святі Останнього дзвоника він отримує подарунок. Усіх активних учнів відзначають грамотами, родинам вручають подяки.

Ксенія Шередько згадує - батьки підтримали ініціативу, не бурчали та активно включилися в проект. Тепер щоетапу несуть пляшки цілими клумаками.

Скільки сьогодні можна отримати за пластик?

Багато на зборі пластикових пляшок не заробиш. Одна пляшка важить 38-45 грам. Більшість пунктів прийому вторсировини не приймають поштучно. Приїжджають і забирають, якщо є, як мінімум, 50 кіло. Ціни різняться та залежать від кількості: чим більше кг здавати, тим більше коштує кожен. У середньому за кілограм дають від 3 грн 50 коп. Ціна може сягати і 6 грн (за умови, якщо здавати більше 100 кілограм за раз). 

Тож, головне в подібних акціях - піклування про довкілля, бо пластик - той вид сміття, що найбільше забруднює природу.

Пластик розкладається від 100 до 200 років. Для прикладу, навіть жерстяні банки розкладаються швидше. При цьому, сам процес розкладання може початися через декілька століть. Тож від моменту, коли пляшку викинули, до її повного розщеплення може пройти 500 років!

Довше за пластик можуть розкладатися поліетилен, алюмінієві банки та скло.

Шкода від пластику

Пляшки складають 40 % від усіх відходів пластику, а в середньому, кожен житель розвиненої країни купує не менше 150 пластикових пляшок води на рік, не звертаючи уваги на альтернативу.

Щорічно в океан потрапляє близько 150 тонн пластикового сміття, в тому числі упаковок, пляшок і риболовецьких сіток. КолічКількість тварин, які гинуть в океані через пластикових відходів, обчислюється мільйонами в рік.

В океанах утворюються великі сміттєві плями або острова. В даний час таких плям п'ять: по два в Тихому й Атлантичному океані і одне в Індійському. Найбільший такий острів - у Тихому океані. Зараз він у три рази більший за територію Франції. 

 

Коментарі:

Останні новини