Краєзнавець з Миколаївського району розповів про німецьких колоністів і презентував унікальне фото

Поділитись у Facebook Відправити в Twitter
  • 15.05.2019 12:23
  • 0

Історик і краєзнавець з Криничок Віктор Дробний став гостем прямого ефіру програми «Радіодень» на Українському радіо та телеканалі «Миколаїв».

Випуск був присвячений 210-й річниці появи на землях Миколаївської області німецьких колоністів. Зокрема на території сучасного Миколаївського району одними з перших німецьких колоній стали Карлсруе (сучасне Степове) та Зульц (нині не існує, розташовувався на території Широколанівського полігону), обидві засновані у 1809 році. 

Ведуча Тетяна Бакоцька та Віктор Дробний

Особливу увагу Віктор Дробний приділив сакральним спорудам німецьких колоністів на території району. Так, він торкнувся історії розвитку храму святих Петра і Павла в колонії Карлсруе (сучасне село Степове) побудованого у неоготичному стилі в період 1881 – 1885 рр за планом архітектора Корфа.

Храм святих Петра і Павла (ще зі шпилем)

Краєзнавець згадав і попередній храм святого Домініка який було споруджено у 1820 році. Торкнувся збереження матеріальної спадщини німецьких колоністів на сучасному етапі та постать Михайла Івановича Кондратьєва, однією з цілей котрого було збереження пам’яті про зруйновані та відновлення існуючих храмів нашого краю. Зокрема саме він встановив постамент на місці зруйнованої у 1936 році церкви в селі Трихати, пам’ятний хрест на місці зруйнованого храму в селі Кринички та табличку на фасаді храму в селі Новоселівка.

В ході бесіди про Новоселівку історик звернув увагу на те, що 2019 рік є ювілейним для колонії Гальбштадт, адже виповнюється 150 років з дня її офіційного заснування.

Храм в селі Новоселівка

Насамкінець Дробний розповів про історію зруйнованого нині католицького храму в селі Кринички і поділився новою знахідкою – фотографією філіальної церкви Святого Хреста в колонії Шенфельд (Кринички), котра була знайдена цієї весни:

– Я натрапив на неї цілком випадково, 30 березня у виданні "Календар для німецьких поселенців" за 1910 рік. Календао був оцифрований бібліотекою університету Ревенсбрюку, Федеральна земля Баварія. я перебирав матеріали, трохи перекладав їх і випадково побачив це фото, – розповів краєзнавець Маяк.Media.

Детальніше:

 

Коментарі:

Останні новини