У Миколаївському районі відкриють сімейний клуб: хто і для чого його створює

Поділитись у Facebook Відправити в Twitter

Незабаром у селі Радісний Сад з’явиться сімейний клуб. Фітнес для мам, дозвілля для дітей, освітні програми, тренінги та майстер класи – все це буде доступне місцевим жителям.

Детально про проект розповіла його ініціаторка, голова ГО «Енергія успіху» Олена Редколес.

Перший "млинець"

- У нашому селі Фонд родини Нечитайло проводив тренінг «Батьківство в радість». Ми слухали про взаємовідносини між поколіннями, вивчали методи виховання без насильства, грубості, знайомилися з дитячою психологією. Наприкінці заходу представниця фонду повідомила, що організація шукає соціальні проекти та пропонує гранти. Тому коли в мене виникла ідея зробити клуб, я згадала про цю пропозицію, - розповідає Олена.

Сама вона - підприємниця, має продуктові магазини. І хоч громадська діяльність їй завжди імпонувала, подібних задумів втілювати не доводилося.

Олена Редколес з донькою Катею mayak.media

Спочатку проект задумувався як фітнес-клуб для мам.

- Іноді з подругами займаємося фітнесом. Але багато років в мене не було можливості ходити на тренування. По-перше, нікуди, бо в нашому селі немає фітнес-клубів. По-друге, в мене четверо дітей і я просто не можу їх залишити. Тому першочергова ідея була у створенні клубу саме спортивного напрямку з окремою, безпечною, кімнатою для дітей. Але в процесі роботи над проектом, ми розширили межі.

Оскільки з написанням грантових заявок Олена справи ніколи не мала, звернулася до досвідченого «колеги» Максима Корнієнка, який є керівником багатьох громадських грантових і краудфандінгових проектів ГО «Крок в майбутнє» у сусідній Новобогданівці. Перший  «млинець» активістки грудкою не став – «Енергія успіху» виграла грант на 103 тисячі гривень.

До роботи підключилася сільська рада. Олена просила керівництво громади надати підвальне приміщення в одній з будівель. Але там було вогко та холодно через відсутність системи опалення. Сільрада вирішила, що таке місце не імпонує сімейному клубу, тож запропонувала декілька кімнат у будівлі дитячого садка. Там і гарний ремонт, і тепло, нові вікна, туалет і навіть душ. Керівництво ОТГ також пообіцяло взяти на себе майбутні витрати на утримання – сплачувати за опалення, купляти витратні матеріали. Наразі ж залишилося провести освітлення, встановити сантехніку, зробити косметичний ремонт і задекорувати стіни.

Приміщення майбутнього клубу Олена Редколес

Не тільки фітнес

Зараз клуб уявляється Олені як місце, де проводити з користю час зможуть і батьки, і діти. Окрім спортивних занять будуть організовуватися тренінги та лекції різної тематики, майстер-класи, свята та просто дружні посиденьки.

- Мені хочеться, щоб наші діти духовно та культурно збагачувалися, мали різнобічні інтереси. Така потреба є й у дорослих, але не було можливості. Розвиток дітей дуже сильно залежить від батьків. Коли мама та тато чимось цікавляться, постійно розширюють коло інтересів, у них діти такі самі. Ми маємо велику потребу в новій інформації. Світ навколо дуже швидко змінюється. Порівняти те, що було 20 років тому, і те, що є сьогодні - колосальна різниця. І хоч діти встигають за модернізацією краще, ніж дорослі, все одно їх становлення в великій мірі залежить від родини. Якщо ми, батьки, відстаємо – вони також.

Після відкриття клубу Олена планує багато уваги приділяти проблемам екології: влаштовувати акції, проводити лекції та тренінги, залучати до участі спеціалістів.

- На мою думку, це надважлива проблема. Хочу сама навчатися чомусь новому в цій сфері і хочу, щоб люди були більш обізнані. Мене тішить, що молодше покоління зараз більш відповідально ставиться до навколишньої середи. Помічаю, що частіше викинути сміття на вулиці можуть собі дозволити люди старшого віку, аніж діти чи підлітки. Гадаю, що екологічна освіта – це не просто на рівні розмов. Вода камінь точить, тому я впевнена, що такі заходи не минуть дарма. Не так давно і з пляшкою пива вважалося нормальним ходити по вулиці, а зараз це вже виглядає дивно.

В усіх починаннях Олену підтримує родина:

- Діти дуже позитивно сприймають  те, чим зараз займаюся. Щодо чоловіка, я розумію, що йому хочеться, щоб я більше уваги приділяла сім’ї, але він завжди враховує мої інтереси. Допомагає, коли треба щось порахувати, накреслити і т.п.

Однак старша донька Катя, яка була присутня під час розмови, з думкою мами не погоджується:

- Гадаю, татові дуже подобається мамина діяльність. Просто він не надто емоційно це демонструє. Насправді він радий, бо мама займається тим, що приносить їй задоволення.

Точна дата відкриття сімейного клубу ще невідома, але планується це зробити у жовтні.

 

Коментарі:

Останні новини