П’ятий госпітальний округ? Представники трьоїх районів обговорили подальшу долю лікарень

Поділитись у Facebook Відправити в Twitter
  • 14.03.2019 20:10
  • 0

14 березня у Миколаївському районі відбулась розширена нарада щодо питання створення п’ятого госпітального округу (далі – ГО) на базі Миколаївського, Очаківського, Березанського районів і міста Очаків.

Участь в обговореннях взяли представники районної влади трьох районів, об’єднаних територіальних громад Миколаївського та Очаківського районів, медики, зокрема, головні лікарі Миколаївської та Очаківської ЦРЛ.

Головною темою наради стала практична розробка механізмів функціонування округу, тобто, де буде базова лікарня, в якому вигляді, які відділення потрібні в кожному районі, які напрямки вони можуть «потягнути».

Нагадаємо, що районні ради та ради ОТГ Миколаївського та Очаківського районів ще минулого року звернулися до обласної влади, ВРУ, Кабінету Міністрів з ініціативою відокремитися в п’ятий госпітальний округ.

– Ми маємо не тільки поганий стан доріг, а й серйозну природну перешкоду – річку Південний Буг. Єдиний у радіусі 100 кілометрів Варварівський міст постійно «зупиняється» – ДТП, ремонт ями, будь-що. На кону стоять життя людей. І якщо наші райони лишаться ургенції, страшно уявити, скільки хворих просто не встигнуть врятувати, – наголосив заступник голови Миколаївської райради Ігор Мухарський.

Ігор Мухарський

В свою чергу голова райдержадміністрації Алла Воробйова акцентувала увагу на тому, що жодна з лікарень трьох районів сьогодні не відповідає критеріям МОЗ для того, щоб стати базовим медзакладом округу. А на те, щоб «підігнати», наприклад, Миколаївську ЦРЛ до вимог, необхідно від 35 млн гривень.

Алла Воробйова

– Ми всі це знаємо і не боїмось. Потрібно дивитися на перспективу. Голови ОТГ чудово пам’ятають, у якому стані ми отримали дороги, школи, інші соціальні об’єкти. Фінансування буде: будуть державні субвенції, кошти громад, ми зможемо «потягнути», – відзначив голова Веснянської ОТГ Леонід Мухарський.

Леонід Мухарський

Також очільниця райдержадміністрації зазначила, що з трьох лікарень найкращу матеріально-технічну базу має Очаківська, з чим погодилися усі присутні.

– Так, у нас краще забезпечення, але незручне географічне положення у вигляді апендиксу. Існує проблема і з кадрами. Все це треба враховувати. На базі нашої лікарні можна створювати, наприклад, реабілітаційне відділення, адже ми у 300 метрах від моря, але пологове та хірургію краще робити у Миколаївській центральній районній лікарні, – відзначила головна лікарка Очаківської ЦРЛ Ольга Степанова.

Ольга Степанова

Березанський район поки чіткої позиції не має. На одному з засідань сесії райради депутати не підтримали звернення колег з сусідніх районів. Однак представники влади остаточно не виключають такої можливості, вирішивши провести опитування через Березанську районну газету, та чекають проект роботи ГО від Миколаївського і Очаківського районів.

Наразі до четвертого Миколаївського округу, затвердженого урядом, входять п’ять районів – Березанський, Вітовський, Миколаївський, Новоодеський, Очаківський і два міста – Миколаїв і Очаків. Це більше половини населення області. Інші ж населені пункти поділили між ще трьома госпітальними округами. На базі кожного з них сформовані госпітальні ради, до складу яких увійшли представники адміністративно-територіальних одиниць. До госпітальної ради Миколаївського округу входять 32 особи, з них 6 – від Миколаївського району (5 представляють ОТГ), 14 представників має Миколаїв.

– Думаю, усі присутні тут розуміють, що жоден з трьох районів не буде почутий у складі цієї ради, – відзначив голова Чорноморської ОТГ, що на Очаківщині, Андрій Дмитренко. – Наші лікарні фінансуватимуться по залишковому принципу, а мало хто з жителів районів поїде лікуватися до Миколаєва. Ті, у кого є гроші, і так лікуються в обласному центрі, більшість же йде до районних лікарень. Кожного разу, проїжджаючи повз нашу ЦРЛ, я бачу як горять вікна в палатах, бо усі бабусі – там. Вони ніколи не стануть лікуватися в Миколаєві. А щодо невідповідності критеріям МОЗ, так їм не відповідають сотні лікарень по Україні, котрі вже визначені центрами госпітальних округів. Будемо вивчати все та «підтягувати» базу.

Андрій Дмитренко

Головна лікарка Миколаївської ЦРЛ Тетяна Хоржевська відзначила, що насамперед необхідно створити робочу групу з головних лікарів трьох закладів, котра ретельно пропрацює усі нюанси:

– Ми маємо чітко розуміти, якою буде структура округу, де і які відділення розміщуватимуться, як працюватимуть лікарі, як фінансуватимуться заклади. Безсумнівно, ми (прим. – головні лікарі) знайдемо спільну мову. Наприклад, можна зробити певний "мікс" на базі наших лікарень, створити потужне відділення, об’єднавши обладнання. Наші заклади вже співпрацюють. Зараз обласна «інфекційка» переповнена хворими на кір, вона не може прийняти жителів Миколаївського району, хворих, для прикладу, на дизентерію через завантаженність. У нас же немає інфекційного відділення, і я не можу покласти таких пацієнтів до терапії. Тож домовилися з головлікарем Березанської ЦРЛ і переправляємо наших хворих туди, оскільким їм є де їх розмістити.

Тетяна Хоржевська

Учасники наради дали старт процесу розробки такого положення та визначилися з подальшим планом дій. Тепер медики спільно з представниками усіх адміністративно-територіальних одиниць мають конкретно визначити, який заклад у якому статусі працюватиме, враховуючи доцільність та зручність для людей, а також як налагодити транспортування пацієнтів.

Наприклад, всі погодилися, що на базі Миколаївської ЦРЛ необхідно залишати пологове та хірургічне відділення з лікуванням ургентних станів (тих, що потребують невідкладного втручання). Тим паче, чимало жительок, наприклад, Березанського району, вже давно їдуть народжувати до нас. Інфекційні ж відділення мають бути в Очаківській та Березанській лікарнях, поруч з якими знаходяться зони відпочинку, де влітку випадки інфекційних захворювань – не рідкість.

– Головне, люди мають знати, де б який округ не був, вони можуть лікуватися у будь-якій лікарні. Якщо їм зручно отримувати допомогу в Миколаєві – немає жодних нормативних перешкод для цього. Але сьогодні треба зробити так, щоб і на місцях був доступ до якісних послуг, – наголосив Ігор Мухарський.

Олексій Сидорчук, представник Березанського району, попросив колег дати ще трохи часу, щоб громадськість Березанщини остаточно визначилася, у якому окрузі вона хоче обслуговуватися.

 

 

Коментарі:

Останні новини