Вбито видатного науковця: під підозрою - мешканець Миколаївського району. Що відомо на даний момент

Поділитись у Facebook Відправити в Twitter
  • 03.09.2018 18:43
  • 0

1 вересня в Миколаєві вбили відомого українського дослідника, професора Національного університету ім. В.А. Сухомлинського Миколу Шитюка. Правоохоронці затримали підозрюваного, ним виявився 24-річний мешканець нашого району.

Чим відомий загиблий?

Микола Шитюк – академік Української академії історичних наук, доктор історичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України.

Науковець присвятив себе дослідженням голодомору, колективізації, націоналістичного підпілля на півдні УРСР, нищення української нації радянським режимом, партизанських організацій у роки Другої світової війни. Шитюк вважається одним з першопроходьців у вивченні масових репресій проти українського народу.

Вчений є автором понад 200 наукових праць, котрі друкувалися у 12 країнах світу, зокрема, в США, Німеччині, Польщі, Білорусі та Росії.

Серед найвідоміших робіт – «Голод-геноцид 1932-1933 рр. на території Миколаївщини: погляди істориків, очевидців, архівні матеріали», «Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Миколаївська область», «Слава і гордість Миколаївщини» (у співавторстві), «Лиса Гора. Історико-краєзнавчий нарис

Вбивство: коли, де, як

1 вересня до Центрального відділу поліції області надійшло повідомлення про те, що у квартирі по проспекту Центральному знайдено тіло чоловіка з ножовими пораненнями. Про вбивство повідомила жінка, яка здала Миколі Шитюку квартиру на три години.

По закінченні часу вона почала дзвонити квартиранту, однак той не брав слухавку. Коли жінка приїхала на місце, побачила загиблого з ножем у спині.

На тілі Миколи Шитюка експерти виявили чисельні ножові поранення у область шиї, спини та грудей.

Кого затримали та що про нього відомо

Поліцейські, намагаючись з’ясувати особу підозрюваного, промоніторили велику кількість відеозаписів із камер відеоспостереження неподалік від будинку, де було скоєно вбивство. Таким чином їм вдалося встановити підозрбваного та вирахувати можливі місця його перебування.

Ним виявився 24-річний мешканець нашого району. Затримали його на зупинці громадського транспорту, коли той збирався їхати у місто. Також відомо, що він є далеким родичем Миколи Шитюка та був неодноразово засуджений за крадіжки.

Версії слідства

Відділ комунікації поліції опублікував відеозапис, де частково зафіксовано допит затриманого. Свою провину він не заперечує. Стверджує, що завдав поранень Миколі Шитюку через раптову сварку на ґрунті особистих взаємовідносин. Як вбивав – не пам’ятає та зізнається, що був судимий за крадіжку. На цей раз він також прихопив із собою особисті речі потерпілого, зокрема, банківські картки.

За версією слідства, конфлікт між жертвою та затриманим виник саме через напружені родинні відносини.

- Підозрюваний пояснив, що заздалегідь домовився про зустріч з потерпілим по телефону. Говорить, що вони зустрілися з метою вирішення особистих сімейних питань, але яких саме не розповідає. Наразі слідство з’ясовує мотиви, - відзначили у ГУ Нацполіції області.

Наразі відкрито кримінальне провадження за ознаками ч. 2 ст.115 КК України «Умисне вбивство». Підозрюваному загрожує від позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років до довічного ув’язнення.

Ввечері 4 вересня у Центральному райсуді відбулося засідання, на якому слідчий суддя Галина Подзігун ухвалила обрати підозрюваному запобіжний захід у виді тримання під вартою до 31 жовтня без права внесення застави.

Коментарі:

Останні новини