Вакцинувати або не вакцинувати: про індійські препарати та прийом у школи і садки нещеплених дітей

Поділитись у Facebook Відправити в Twitter

Чи можуть діти без щеплень відвідувати школи та садки? Чи безпечні індійські вакцини та чим вони відрізняються від європейських? Чи варто взагалі робити щеплення? В цих питаннях спробував розібратися Маяк.Media.

На початку вересня Міносвіти та МОЗ направили головам обласних держадміністрацій листа, у якому йдеться про те, що дітям без  щеплень  не дозволено відвідувати навчальні заклади.

Це викликало нову хвилю дискусій та суперечок у батьківських колах, яке вже давно поділилися на два табори – прихильників і противників вакцинації.

Юридичний аспект

Заборона відвідувати дітям без обовֹ’язкових щеплень закріплена у ст. 15 закону «Про захист населення від інфекційних хвороб». Саме про цю статтю нагадається у вищезгаданому листі.

Згідно з законом, для того, щоб відвідувати навчальні заклади, дитина має бути щепленою від усіх хвороб, зазначених у календарі, затвердженому МОЗ. Це - гепатит В, туберкульоз, кір, паротит, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та гемофільна інфекція.

Календар щеплень - 2018 МОЗ

Обов’язковий характер вакцинації від ряду захворювань закріплений і в інших законах. Зокрема, у ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення». Тут перелік менший і включає туберкульоз, поліомієліт, дифтерію, кашлюк, правець та кір.

Однак чимало людей вважають, що така заборона суперечить як Конституції, так і міжнародним нормам на кшталт Декларації прав людини ООН та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Аби поставити крапку у суперечках, юристи нерідко наводять приклад справи «Соломахін проти України». Так, у 2003 році Сергій Соломахін звернувся до Європейського суду із заявою про те, що зроблене йому в донецькій міськлікарні щеплення від дифтерії було втручанням у приватність і порушенням ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Розгляд тривав близько 9 років. Суд визнав втручання у приватне життя, але зазначив, що воно було чітко передбачено законом, переслідувало легітимні цілі охорони здоров’я та було виправданим міркуваннями охорони здоров’я населення.

Що ж до прийому дітей у навчальні заклади без щеплень, відповідно до законодавства, невакцинованих дітей можуть приймати у двох випадках:

- наявність медвідводу (довідка, що дитині не робили щеплення через протипоказання;

- якщо медвідводу немає - заключення лікарсько-консультативної комісії про те, що дитина може відвідувати заклад.

Під час спалахів захворювань, нещеплених дітей можуть переводити на індивідуальну форму навчання. Як говорять, права однієї людини закінчуються там, де починаються права інших людей.

Бум на відмову від щеплень призвів до спалахів захворювань

Про те, який стан справ зі щепленнями в Україні та Миколаївському районі, в тому числі, розповіла відповідальна за імунопрофілактичну роботу в районі,  завідуюча Петрівською амбулаторією Владислава Богдан.

- В нашій країні, згідно з законодавством, обов’язковими є щеплення проти 6 захворювань. У календарі щеплень, затвердженим МОЗ, перелік дещо більший. Але це мінімум, який дозволяє створити колективний імунітет і захистити як дітей, так і дорослих від найпоширеніших захворювань та попередити епідемії, летальність та інвалідизацію. У багатьох європейських країнах цей список ширший.

Владислава Богдан відзначає - тенденція відмови батьків від вакцинації з’явилася близько 10 років тому:

- Чомусь тоді така думка активно підтримувалася та тиражувалася ЗМІ. Вони аргументували це захистом прав дитини, побоюваннями ускладнень і т. д. В результаті, у 2015 році в Україні був спалах поліомієліту, в цьому році - кору. Все це - наслідки того, що у свій час не було зроблено достатню кількість щеплень: і через несвоєчасні закупівлі деяких вакцин, і, в більшій мірі, через відмову.

З початку 2018 року в країні зареєстровано близько 30 тисяч випадків захворювання на кір, 13 з них мали смертельні наслідки,  свідчать дані Міністерства охорони здоров’я. Спалахи корі зафіксували й у Миколаївському районі. Тільки на території Петрівської сільради захворіло 10 людей: 2 дорослих і 8 дітей, у половини дітлахів хвороба проходила тяжко. За словами лікаря, близько 60 % дітей у садках та школах були невакциновані.

"Деякі батьки думають - якщо дитина здорова, то в неї є хороший імунітет, здатний «придушити» хворобу. Однак це помилкове судження".

Нерідко, хворіють й вакциновані діти. Справа у тому самому колективному імунітеті. Через велику кількість нещеплених дітей, під загрозою опинилися усі їхні однокласники й одногрупники. Проте, у тих, хто вже мав антитіла в своєму організмі, захворювання протікало в легкій формі та не мало неприємних наслідків у вигляді коревих менінгітів та пневмоній.

Чи безпечні індійські вакцини?

Індійська вакцина сертифікована та схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я, розповідає Владислава Богдан. Крім того, вона виробляє такий же гарний імунітет, як і європейські. Чого тоді у дітей часто зустрічається неприємна реакція на неї?

- Чомусь, коли дитині дають цукерку, і вона викликає алергічну реакцію, батьків це не лякає, а ймовірні реакції на вакцину, котрі зазначаються в інструкції, викликають бурхливі дискусії.

"Батьки, частіш за все, звертаються не до лікаря, а шукають інформацію на інтернет-форумах".

Однак в тому ж інтернеті, зауважує лікарка, ліпше почитати про хвороби, від яких щеплюють, про їх складне протікання та наслідки. Бо щеплення - єдина профілактика таких захворювань.

В австрійських, бельгійських і французьких полівакцинах коклюшний компонент більш очищений (менше клітин коклюшу). В індійських АКДП антигенів коклюшу більше, що і викликає у деяких дітей підвищення температури, набряки та біль. Така реакція може зберігатися близько трьох діб і є абсолютно нормальною, стверджують медики. Раніше вакцини виробляли у Харкові, і реакції були такі самі, однак батьки на це уваги не звертали, говорять медики.

Аби зменшити вищезазначені прояви, батьки повинні напередодні вакцинації звернутися до сімейного лікаря для того, щоб він надав індивідуальні рекомендації по підготовці дитини та догляду за нею у перші дні після вакцинації.

«Відмовників» стало менше, однак щеплюється все одно недостатня кількість дітей. Одна з причин - нестача лікарів на місцях.

Держава забезпечує безкоштовними вакцинами. У достатній кількості зараз є вакцини АКДП (коклюш, дифтерія, правець), КПК (кір, паротит, краснуха), проти туберкульозу та гепатиту. Невеликі перебої з постачанням препаратів проти поліомієліту та гемофільної інфекції, пов’язані з проведенням тендерів.

Якщо батьки хочуть вакцинувати дитину, але не довіряють індійському виробнику, вже за власні кошти можуть придбати європейські препарати в приватній аптеці. Однак це по кишені не кожній родині. Наприклад, популярний французький Гексаксим (профілактика дифтерії, правця, кашлюку, гепатиту В і поліомієліту) зараз коштує близько тисячі гривень за дозу (час від часу ціни сягають до 1,5 тис. грн.). Таких дитині до року потрібно три.

Тут, як говорять, палиця на два кінці: деякі батьки не можуть придбати вакцину, яка їх задовольняє, і користуватися бюджетними не хочуть.

До чого може призвести відмова від щеплень?

Владислава Богдан розповіла про найсерйозніші ускладнення хвороб, від яких щеплюють українців.

Наприклад, коклюшем найчастіше хворіють діти до 4 років. Хвороба протікає тяжко: висока температура, дитина задихається, наслідком може стати запалення легень, лікування якого вимагає великих витрат. Одне з найважчих ускладнень коклюшу - енцефалопатія (незапальне ураження головного мозку).

Тяжкий перебіг кору може призвести до пневмонії, менінгіту та енцефаліту. Щодо поліомієліту, показовим прикладом є 32-й президент США Франклін Рузвельт. Він перехворів поліомієлітом вже у дорослому віці. Перемогти хворобу не вдалося, вона прикувала його до інвалідного візка, оскільки хвороба вражає сіру речовину спинного мозку. Першу вакцину винайшли лише через 10 років після його смерті.

Хвороба, яку прийнято називати «соціальною», туберкульоз, також спричиняє тяжкі наслідки. І хоч вважається, що хворіють туберкульозом здебільшого соціально неблагополучні верстви населення, він вражає усіх, в тому числі й дітей. У Миколаївському районі були зафіксовані випадки смерті від туберкульозу серед неповнолітніх.

Коментарі:

Останні новини