​​​​​​​Декілька районів області хочуть створити окремий госпітальний округ

Поділитись у Facebook Відправити в Twitter
  • 20.11.2018 18:25
  • 0

Очаківський і Миколаївський райони виступають за створення ще одного госпітального округу.

Про це говорили 20 листопада на спільній нараді представників Миколаївського, Очаківського районів і об’єднаних територіальних громад, повідомляють у Миколаївській районній раді.

 Миколаївська райрада

Відповідно до переліку госпітальних округів, затвердженого Кабміном, наш район об’єднали в округ разом з Миколаєвом, Очаковом, Вітовським, Березанським, Новоодеським та Очаківським районами.

 Фото - Миколаївська РДА

Згідно з реформою, медичні заклади розділять на декілька типів. Центром округу стане багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування (ІІ рівня), де надаватимуть невідкладну допомогу. Така може бути тільки одна. Лікарні інтенсивного лікування І рівня не матимуть відділення невідкладної допомоги, однак до їх структури обов’язково входитимуть хірургічне, травматологічне відділення, а також цілодобовий рентген.

Всі інші будуть реструктуризовані в заклади планового лікування, реабілітаційні центри чи хоспіси. Зважаючи, що до нашого округу увійшли лікарні міста Миколаєва, забезпечення яких є кращим, ніж у Миколаївської ЦРЛ, претендувати на роль центрального закладу вона не може. Ним стане або міська лікарня №4, або лікарня в мікрорайоні Дубки, або Вітовська ЦРЛ (Корабельний мікрорайон Миколаєва).

Враховуючи наближеність до міських лікарень, існує загроза перетворення нашої ЦРЛ у планову. Це означає скорочення ургентних відділень – хірургічного  та пологового.

Через поганий стан дорожнього покриття доставити людину з найвіддаленіших сіл Миколаївського району за 60 хвилин, регламентовані законом, майже нереально навіть до ЦРЛ, а тим паче у міські лікарні.

Ще одну перешкоду створює аварійний стан Варварівського мосту, котрий з’єднує центр міста з мікрорайоном Варварівка, де знаходиться районна лікарня. Нагадаємо, він потребує капітального ремонту. В разі, якщо його почнуть ремонтувати, міст можуть закрити на 9 місяців. Вчасно переправити хворих, котрі потребують невідкладної допомоги, через Південний Буг – завдання надскладне. І навіть зараз, коли на мосту трапляються ДТП, це призводить до довготривалих заторів.

Представники сусідніх районів, присутні на зустрічі, згодилися створити ще один госпітальний округ на базі Миколаївського, Березанського та Очаківського районів з центром у нашій ЦРЛ. Для всіх громад географічно це набагато зручніше, ніж затверджений міністерством варіант. Тепер вони планують звернутися до народних депутатів, Кабінету Міністрів, облдержадміністрації та облради.

 Фото - Миколаївська районна рада

Також фінансовим управлінням районних державних адміністрацій рекомендують проаналізувати вартість утримання центральних районних лікарень.

Минулого року депутатський корпус Миколаївського району вже звертався до уряду, парламенту, МОЗ і облради з вимогою зберегти Миколаївську ЦРЛ, однак конкретних дій з боку центральних виконавчих органів влади не було.

 

Коментарі:

Останні новини