Акт вандалізму в Новобогданівці: подробиці та версії

Поділитись у Facebook Відправити в Twitter

Маяк.Медіа побував у Новобогданівці, де в ніч на 21 квітня зруйнували фонтан, встановлений жителями села.

Новобогданівський парк відомий вже не тільки в області, а й поза її межами. Сюди декілька разів приїжджали знімальні групи центральних телеканалів. Адже особливість цього місця в тому, що у його створення не вклали жодної копійки бюджетних коштів.

Все, що тут є, зроблено місцевими мешканцями за власні гроші та кошти, зібрані за допомогою краудфандигових проектів і гранту.

Фонтан, який понівечили вандали, так само придбали завдяки благодійній акції, проведеній на Різдво, до якої долучилися десятки людей. 

"Фонтан бажань" планували встановити до Вербної неділі, та до 8-9 травня облаштувати територію навколо нього й зробити підсвітку.

Вчора ввечері жителі села власноруч встановили його у центрі села. Участь в роботах брав і заступник сільського голови, керівник проекту з розбудови парку "Вони перемогли - ми пам’ятаємо" Максим Корнієнко. 

—  В останнє я був тут о’пів на дванадцяту ночі. Ніби відчував, що щось трапиться. А вже двадцять хвилин до першої мені зателефонували односельці та повідомили, що фонтан хтось зруйнував. Я одразу прибіг сюди, — розповідає Максим.

Для нього, як і інших жителів села, це стало справжнім шоком. Ніхто не міг уявити, що комусь, тим паче "зі своїх", стане розуму таке вчинити. Адже протягом чотирьох років існування проекту участь в облаштувані зони відпочинку взяли майже всі новобогданівці. Хтось давав техніку, хтось — гроші, хтось вкладав плитку, корчував бур’яни, саджав дерева і т.п. 

Крокуючи з виборчої дільниці, що розсташовується у місцевому будинку культури перед парком, люди підходять до фонтану. Хтось зітхає, хтось ледь стримує сльози, дехто лютує.

Олександр, житель села, чимало разів брав участь в роботах з облаштування парку. Сьогодні він простояв біля фонтану з шостої години ранку до обіду. Дивився, аби ніхто не затоптав до виклика та приїзду поліції сліди, ймовірно залишені злочинцем.

—  Образливо та дуже шкода, що так трапилось. А ми ж планували вже встановлювати  балюстради навколо місця, де буде пам’ятник Тарасу Шевченку. А тепер лячно. Тепер, мабуть, потрібні ще й камери.

Олександр

На ще не засіяному газоні, поруч з фонтаном, дійсно є свіжі сліди від взуття, на око розміру 38-39. Сільчани стверджують, що вчора ввечері їх не було. Відстань між ними велика, складається враження, що людина тікала.

Щодо особи того, хто таке міг зробити, новобогданівці навіть не мають припущень, бо до сьогодні були впевнені, що місце для всіх жителів села - особливе.

Висувають декілька версій. Перша — випадкове хуліганство підлітків, які можливо, намагалися зробити селфі. Друга — цілеспрямована акція.

Цієї думки притримується Максим Корнієнко.

— Вони зруйнували верхній ярус. Між ним і нижнім був паз. Якби цей ярус зіштовхнули або він просто падав від якогось впливу, завалився б і той, що під ним. На мою думку, щоб зробити таке, необхідно було припідняти верхній ярус і вже потім його штовхнути.

На місце події приїхали поліцейські, котрі взяли покази та зафіксували наслідки злочину. Прибули до Новобогданівки також і очільник районної ради Ігор Мухарський та голова Радсадівської ОТГ Юрій Піньковий. Ігор Мухарський повідомив, що бере справу під особистий контроль.

Відреагувала на подію й голова РДА Алла Воробйова, звернувшись до керівництва ГУНП в Миколаївській області з проханням також проконтролювати хід розслідування. 

Новобогданівці ж заявили, що здаватися не будуть, планують відновити фонтан. Однак зробити це не так легко. Обійшовся він селу у 20 тисяч гривень при ринковій вартості від 68 тисяч. Підприємство продало його активістам за собівартістю. Більш того, фонтан виготовлено у Польщі, тож конструкції для нього доведеться замовляти, скоріш ща все, саме там. Це в рази підвищує вартість реконструкції через витрати на траспортування і т.п.

Коментарі:

Останні новини