Все, що потрібно знати про АЧС: чи впливає на людей та як вберегти домашнє господарство

Поділитись у Facebook Відправити в Twitter

Що буде, якщо з’їсти м’ясо свині, хворої на АЧС? Як вберегти своїх тварин від вірусу? Як розпізнати африканську чуму? Чи можна вилікувати хворобу?

3 вересня на узбіччі дороги біля Старої Богданівки місцеві мешканці знайшли труп свині. Результати досліджень крові тварини виявили збудник АЧС. Маяк.Mеdіa поспілкувався з ветлікарем, начальником районної держлікарні ветеринарної медицини Ярославом Коржавіним, який відповів на найпоширеніші та хвилюючі запитання, що стосуються цієї хвороби.

Ярослав Коржавін Маяк.Media

Африканська чума свиней – дуже заразна вірусна геморагічна хвороба.  Входить до переліку особливо небезпечних хвороб тварин, затвердженого Міжнародним епізоотичним бюро.

Вперше в Україну АЧС потрапила у 2013 році. Група туристів з Росії приїхала відпочивати на Азовське море. Вони привезли з собою шинку, ковбаси, в яких був збудник. Викинули недоїдки… Хвороба дуже швидко поширилася. Другий масовий спалах стався на півночі України, певне, «занесли» кабани з Білорусі. У нашому ж районі з АЧС ми зіштовхувалися вже два рази. Перший випадок був зафіксований восени 2016-го в Степовому. Другий - через 3-4 місяці в Шостаковому.

Експерт відзначив, що зараз Інструкція Держпродспоживслужби з профілактики та боротьби з хворобою стала значно м’якшою. Якщо ще півтора року тому доводилося спалювати усіх свиней в радіусі трьох кілометрів, то сьогодні проводяться аналізи, після яких здорових тварин забивають.

Як вірус передається?

Вірус АЧС достатньо стійкий та при низьких температурах може жити до 7 років. Головна його слабкість – сильна спека. Тож, у літню спеку ризик зараження значно зменшується.

Природнім «резервуаром» хвороби є дикі кабани. Основним джерелом збудника є хворі тварини та їх останки, секрети й екскременти. АЧС надзвичайно заразната передається контактним шляхом.

Передача збудника АЧС здійснюється при безпосередньому контакті з хворою твариною, харчовими продуктами або сировиною, отриманими від неї. Причому збудник може залишатися на всьому, що контактувало із зараженою свинею: на інших тваринах, кормах, одязі та взутті, в ґрунті, у воді, на поверхнях в приміщенні, обладнанні, автомобільних протекторах і т.п.

- Наприклад, біля хворої свині пробігає пацюк або собака, вони «підчеплюють» збудник і розносять його далі. Декілька років тому всього один пацюк міг за тиждень рознести хворобу по всьому селі. Зараз вірус вже не так швидко поширюється через мутацію, - відзначив ветлікар.

Що буде, якщо з’їсти м’ясо хворої тварини?

Не трапиться абсолютно нічого. Вірус ніяк не впливає на людський організм, втім як і на інших тварин. Ним хворіють тільки свійські та дикі свині. Що стосується отруєнь, вони відбуваються не через АЧС, а від кишкової інфекції через несвіжість чи недостатній обробіток м’яса.

Навіщо ж тоді спалювати свиней з АЧС, якщо м’ясо безпечне, а його термічна обробка вбиває збудник? На жаль, ніхто не може дати гарантій, що «хворе» м’ясо пройде необхідну обробку. Сало, консерви, кістки і т. п., скоріш за все, збережуть у собі вірус та призведуть до поширення хвороби.

Як розпізнати, що свиня захворіла саме АЧС?

Симптоми вірусу дуже схожі на симптоми грипу у людини. Тварина стає кволою, відмовляється від їжі, у неї підіймається температура.

- Господарі нерідко починають лікувати свиню антибіотиками, противірусними препаратами, ще не розуміючи, що це АЧС. Але нічого з того не допоможе. До речі, вірус африканської чуми свиней чимось схожий на вірус Ебола у людини. Вони мають схожу природу – геморагічну та від них не існує вакцин та ліків. Люди виліковуються завдяки комплексному застосуванню препаратів, котрі підвищують супротив організму та борються з проявами хвороби. Але 100-відсоткових гарантій немає.

Що ж стосується АЧС, спробувати вилікувати тварину краще навіть не намагатися. Ймовірність дуже низька. А якщо враховувати фінансові витрати – воно того не варте.  

На другому етапі на тілі свині починають з’являтися плями. Власники тварин іноді плутають її з іншою небезпечною, але виліковною, хворобою – бешихою (рожа) свиней.

Як же відрізнити?

При АЧС плями не мають чіткого контуру, вони синюшно-червоного кольору - вірус вражає дрібні сосуди, що призводить до крововиливів. Плями з’являються спершу на вухах, животі, підгрудді, в паховій зоні тобто там, де шкіра є найтоншою. Бешиха супроводжується червонуватими плямами, що мають чітку форму й контур.

Зліва - плями від АЧС, праворуч - бешиха

- Часто АЧС виявляється, коли людина звертається до лікаря, підозрюючи саме бешиху, - зауважив Ярослав Коржавін.

Як захистити домашнє господарство?

  • АЧС майже на 50 % подібна до класичної чуми свиней, тому вакцина від цієї хвороби може незначно збільшити спротив організму тварини;
  • їжу необхідно піддавати термічній обробці (пропарювати, заливати кип’ятком);
  • не випускати тварин з загону;
  • регулярно прибирати місце з дезінфікуючими засобами утримання;
  • перед тим, як заходити до загону, витирати взуття ганчіркою (або об килимок), змочений у дезінфікуючих засобах;
  • перешкодити потраплянню в сарай бродячих тварин;
  • боротися з гризунами та комахами;
  • не відвідувати карантинні зони та не приймати звідти передачі.

 

Якщо ви помітили симптоми АЧС у вашої тварини, негайно зверніться до ветеринарного лікаря!

 

Коментарі:

Останні новини