Воїни-інтернаціоналісти Миколаївського району зібралися у Степовому, щоб згадати бойовий шлях (фото)

Поділитись у Facebook Відправити в Twitter

15 лютого у Миколаївському районі відзначили День вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 30-ту річницю виведення радянських військ з Афганістану.

Вже багато років поспіль воїни-інтернаціоналісти з усього району збираються вранці 15 лютого біля будинку культури у Степовому.

Приїжджають сюди і представники районної влади, сільські голови, очільники об’єднаних територіальних громад.

 

На площі перед будівлею гучно лунає музика – бойові пісні, присвячені Афгану. Шураві обіймаються, діляться останніми новинами, дізнаються у кого які справи. З моменту, коли радянські війська перетнули кордон з Афганістаном, минуло рівно 30 років. Тоді багатьом з них здавалося, що Афган назавжди лишився позаду. Однак вийшло зовсім по-іншому. І навіть через три десятиліття колишні бійці пам’ятають усе до найменших дрібниць.

– Нічого не забувається. Роки минають, але війна закарбувалася глибоко в душі, – говорить Ігор Непомнящий.

Він живе під Києвом. Приїхав у Миколаївський район до бойового товариша – Сергія Реймера з Ольшанської ОТГ. Вони разом служили у зенітних військах. Повернувшись додому міцно тримають зв’язок.

Ігор Непомнящий і Сергій Реймер

– Все було ніби вчора. Головне – підтримувати один одного, підставити плече у разі потреби. Сьогодні ми спілкуємося майже з усіма побратимами, – відзначає Сергій.

Через радянсько-афганську війну пройшло більше 160 тисяч українців. З них 2572 загинули, в тому числі близько 70 вважаються зниклими безвісти або тими, що потрапили в полон

Поранення отримали понад 8 тисяч українців, більше половини з них повернулися додому інвалідами. За післявоєнний час від хвороб та наслідків поранень померло в два рази більше українських ветеранів Афганістану, аніж у роки афганської війни.

Присутні шикуються в колонну та крокують селом до пам’ятника-БТРа, встановленого 10 років тому.

Після мітингу усі кладуть до БТРа квіти та вінки.

Хтось трохи затримується, притискаючи долонь до холодної обшивки.

Відбувається панахида за загиблими. 

 

Потім всі рушають до кафе – випити фронтову стопку, пом’янути товаришів, котрі не повернулися, та трохи поспілкуватися.

 

– Нічого не змінюється, братство та дружба – вічні, – говорить Дмитро Штапенко, голова районної організації воїнів-інтернаціоналістів. – Все це буде жити, поки ми пам’ятаємо.

На честь 30-ї річниці виведення військ з Афганістану шураві Миколаївського району вручають пам’ятні медалі. Всього їх виготовили близько 60-ти. Після привітань та подяк, воїни-інтернаціоналісти швидко збираються та рушають до обласного центру – на традиційну ходу

 

 

Коментарі:

Останні новини