У Миколаївському районі обговорили кадрову кризу у закладах "первинки"

Поділитись у Facebook Відправити в Twitter

Що буде з Зеленоярським ФАПом, як зберегти Ковалівську амбулаторію та де брати сімейних лікарів.  

Про це 3 травня говорили на засіданні постійної комісії райради з питань охорони здоров’я, освіти, культури, фізичної культури та спорту, соціального захисту.

Петрівка та Зелений Яр

Так, жителька Петрівської сільської ради, громадська активістка Тетяна Костєва звернулася до заступника голови райради Ігоря Мухарського з приводу закриття Зеленоярського ФАПу та звільнення сімейного лікаря з Петрівської амбулаторії: «Скоро громада Петрівської сільської ради залишиться без лікаря, з яким заключено договори. Закривається вкрай потрібний та завжди актуальний ФАП у с-щі Зелений Яр, а його працівник – Раїса Петрівна є на сьогодні нашою швидкою допомогою та єдиною можливістю підтримувати стан здоров’я для людей похилого віку та тяжкохворих, які не мають фізичної можливості пересуватися далі власного будинку», – написала Тетяна у звернені.

Тетяна Костєва Маяк.Media

Як повідомив головний лікар районного центру первинної медико-санітарної допомоги Петро Баранов, жителі Зеленого Яру не залишаться без медичної допомоги. Він пояснив, що спільним наказом МОЗ і Мінрегіонбуду затверджено порядок формування спроможної мережу надання первинної меддопомоги.

– Поняття ФАПу як такого зникає. У Миколаївському районі буде 13 амбулаторій і 12 пунктів здоров’я (останні – на базі колишніх ФАПів – прим.). Пункт здоров’я заклад, який працюватиме не на постійній основі. Тому працівник Зеленоярського ФАПу звільняється звідти і оформлюється до штату амбулаторії. Однак вона виконуватиме ті ж самі функціональні обов’язки, у тому ж об’ємі, як і раніше, та надаватиме допомогу жителям Зеленого Яру.

Петро Баранов Маяк.Media

Очільниця Петрівської сільради Світлана Цинаковська також повідомила, що з місцевого бюджету було виділено 122 тисячі на Зеленоярський ФАП (ПЗ). Тому загрози його закриття поки немає.

Світлана Цинаковська Маяк.Media

Що стосується звільнення сімейного лікаря у Петрівці, стало відомо, що вона ще не писала таку заяву і продовжує працювати. Тому на сьогодні проблеми фактично немає. Однак є інформація, що лікар все ж планує перейти на роботу у Веснянську ОТГ після того, як громада створить власний ЦПМСД. В такому разі, при звільненні «сімейника», декларації з пацієнтами автоматично анулюються системою.

Як пояснили на засіданні, це не заважає жителям Петрівської сільради заключити договори з тим же лікарем, але вже на новому місці. Щоправда тоді їм доведеться їздити у Весняне. Згідно з законодавством, лікар може підписувати угоди понад норми (1800-2000 пацієнтів) лише за власним бажанням. Однак Національна служба здоров’я не виділятиме кошти на цих пацієнтів і перевірятиме, чи можуть такі лікарі фізично справлятися з більшим об’ємом роботи.

Ковалівка

Критична ситуація сьогодні склалася у Ковалівці. Там нещодавно звільнився сімейний лікар. Декларації з пацієнтами були розірвані, а вся система первинки опинилася під загрозою існування, адже коштів утримувати заклади немає. Сесією місцевої ради були виділені гроші на оплату зарплатні для 2,5 ставок (дві медичні сестри і 0,5 ставки для техпрацівника), аби хоч якось утримати ситуацію.

Ковалівський сільський голова Ольга Снісар і депутат райради від Ковалівки Олена Йосипенко Маяк.Media

Ще одна проблема у тому, що Ковалівська сільрада – одна з найвіддаленіших у районі. Медичні сестри не мають права проводити маніпуляцій без направлення лікаря. Тож мешканці змушені будуть їздити за 60 км, аби отримати хоч якесь призначення.

Виникла й колізія, що унеможливлює переведення фельдшера з ФАПу до амбулаторії. Як вже зазначалося, працівників ФАПів, що перетворюються у Пункти здоров’я, оформлюють на роботу в амбулаторії. Однак без укладених декларацій це зробити сьогодні неможливо.

Всього ж у Ковалівці було 7 медичних працівників. Сільрада зможе утримувати тільки 2,5 ставки. Інші попереджені про звільнення і мають працювати згідно КЗоТ ще два місяці, однак коштів, щоб виплатити їм зарплатню за цей період, районний ЦПМСД вже немає, адже з лікарем «пішли» усі гроші.

Що робити

Щодо перспективи – ніякого виходу, крім пошуку лікаря, не існує. Однак кадрова проблема у медичній галузі існує не лише у Миколаївському районі, де зараз працює 8 сімейних лікарів із 16 необхідних. Як повідомив Петро Баранов, в Україні дефіцит лікарів – 39 тисяч і 21 тисяча – нестача середнього медичного персоналу.

– У порівнянні з іншими районами нам вдається ще хоч якось триматися на плаву, – зауважив Ігор Мухарський. – У багатьох ситуація ще гірша. Сільські ради не в змозі утримувати амбулаторії, що залишилися без лікарів. ОТГ ж мають можливість підтримувати роботу закладів, доки не знайдеться спеціаліст.

Депутат Наталя Шевченко та Ігор Мухарський Маяк.Media

Депутат райради Максим Ткачов повідомив, що протягом півтора місяця намагається знайти лікаря для Петрівської амбулаторії, але усі спроби марні: «Ніхто не хоче йти працювати у село, навіть на високу зарплату».

– У нашому районі є сімейні лікарі, котрі отримують 15 тисяч чистими. Я постійно шукаю медиків. Я особисто об’їду усі вищі навчальні медичні заклади України, якщо сільські ради дадуть інформацію, що можуть надати житло. Без цієї умови ніхто навіть і розмовляти не хоче, – відзначив Петро Баранов.

Також він розповів Маяк.Media, що сьогодні всього близько 1% місцевих рад, що шукають сімейних лікарів, пропонують їм житло та інші вигідні умови.

– Якщо у пропозиції не вказане житло, на неї не реагують взашалі. Є різні, скажемо, умови, що можуть привернути увагу. Наприклад, сільська чи селищна рада може пропонувати приватизувати будинок/квартиру після відпрацювання протягом 3-5-8 років, ще якісь пільги на оплату комунальних послуг і т.п. Чим більше таких "плюсів", тим більші шанси.

Слід зазначити, що зовсім нещодавно Радсадівська ОТГ «переманила» лікаря з міста, надавши йому житло.

Отож, сьогодні бодай хоч якісь шанси є у тих сіл і селищ, що можуть надати лікарю різноманітні "бонуси", на кшталт житла, премій, оплати транспорту, якщо він проживає в місці.

Існують ще декілька варіантів на перспективу.

Варіант 1. Зараз управління охорони здоров’я Миколаївської облдержадміністрації, за узгодженням з Міністерством освіти і науки України, проводить конкурс щодо можливості першочергового вступу на бюджет до вищих навчальних закладів. За умови відпрацювання після випуску у селі/селищі протягом щонайменше трьох років.

Як це працює?

  • Абітурієнти подають відповідні заяви та документи на конкурс.
  • Сільські/селищні ради беруть на себе зобов’язання щодо оплати житла, електроенергії та опалення для медика протягом трьох років.
  • Комісія відбирає переможців, які заключають відповідні угоди з організатором конкурсу.

Детальну інформацію, вимоги до конкурсантів і органів місцевого самоврядування можна знайти на сайті облуправління здоров’я.

Варіант 2. Сільські, селищні ради самостійно оплачують абітурєнтам навчання, заключаючи з ними угоди про відпрацювання протягом періоду, про який вони домовляться.

 

Коментарі:

Останні новини