В Ольшанському відкрили перший ІРЦ. Що це таке та де будуть обслуговуватися діти району?

Поділитись у Facebook Відправити в Twitter
  • 27.10.2018 18:15
  • 0

У Миколаївському районі почав роботу інклюзивно-ресурсний центр. Заклад відкрили в Ольшанському, однак його співзасновниками є 4 об’єднані територіальні громади: Ольшанська, Михайлівська, Нечаянська та Радсадівська.

Ольшанська селищна рада
Ольшанська селищна рада
Ольшанська селищна рада
Ольшанська селищна рада
Вже придбали меблі та обладнання

Варто відзначити, що ще одна ОТГ, Веснянська, вирішила створити свій власний ІРЦ. Його відкриють після завершення ремонтних робіт.

Як зазначається у повідомленні Ольшанської селищної ради, зараз інклюзивно по чотирьом громадам навчаються 16 дітей, з ними скоро почнуть проводити корекційні заняття. А з жовтня спеціалісти центру виїжджають на місця.

В Ольшанському дитсадочку також відкрили інклюзивну групу для дітей з особливими потребами, де на даний момент займаються з однією дитиною.

У ІРЦ з дітьми працюють три спеціаліста: психолог, вчитель-логопед та реабілітолог. Заняття безкоштовні.

Що таке інклюзивно-ресурсний центр і для чого він потрібен?

ІРЦ, згідно з положенням Кабміну, є установою, що утворюється з метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, в тому числі у професійно-технічних навчальних закладах.

Головні аспекти діяльності центру - проведення психологічно-педагогічної оцінки розвитку дитини, надання психологічно-педагогічної допомоги та забезпечення кваліфікованого супроводження.

По суті, ІРЦ є альтернативою звичним ПМПК (психологічно-медично-педагогічних консультацій), котрі не так давно ліквідували. Через ІРЦ мають пройти усі діти, віком від 2 до 18 років

Фахівці центру проводять психологічно-педагогічне оцінювання, визначають, чи має дитина особливі потреби, чи може відвідувати звичайну школу, та в подальшому підбирає методику її навчання.

Так, комусь з дітей може знадобитися супроводження викладача чи вихователя, котрий має відповідну кваліфікацію та навички. Наприклад, якщо дитина пересувається у візочку, вона зможе відвідувати звичайну школу, а до неї буде закріплено вихователя, котрий відвідуватиме навчальний заклад і допомагатиме їй.

ОТГ охоплені інклюзією. А що з районом?

Як вже зазначалося, ІРЦ заснували чотири громади. Діти та батьки з населених пунктів, що входять до цих чотирьох громад уже можуть користуватися послугами центру. Для дітей Веснянської ОТГ створюють власний ІРЦ. А що ж тоді робити тим, хто проживає у селах Миколаївського району, котрі не входять до жодної об’єднаної громади. Пояснення з цього прикладу надав перший заступник голови РДА Олексій Бродецький.

Так, тепер район має укласти договір на обслуговування дітей з уже створеним ІРЦ, заключити договір і перерахувати гроші за ці послуги. Наразі відділ освіти прораховує точну вартість.

Ще конкретної цифри не маємо. Якщо дуже-дуже приблизно – десь до 30 тисяч гривень до кінця 2018 року. Коли відділ освіти зробить усі необхідні підрахунки, питання винесуть на сесію районної ради.

Однак є цікавий нюанс, адже ще один ІРЦ планують відкрити у Весняному. Маяк.Media поцікавився, чи може частина дітей району обслуговуватися в одному центрі, а частина в другому. Можливо, це буде економічно раціональний варіант для районного бюджету з огляду на географічне розташування. Адже вартість послуг залежить і від віддаленості (витрати на пальне). Наприклад, дітей, що проживають на території Кривобалківської, Безводненської, Кир’яківської та ін. сільрад, може обслуговувати Веснянський центр, а тих, хто мешкає у Шостаковому, Ковалівці, Ясній Поляні і т.д. – Ольшанський.

- Поки маємо тільки один ІРЦ. Якщо відкриють і у Весняному, ми не виключаємо такий варіант у майбутньому. В будь-якому разі, конкуренція – це непогано, - відзначив Олексій Бродецький.

 

Коментарі:

Останні новини