Під Миколаєвом мітингували фермери: як це було

Поділитись у Facebook Відправити в Twitter
  • 21.06.2019 14:45
  • 0

21 червня на трасі М-14 «Миколаїв-Одеса» поблизу селища Весняне відбулася акція протесту за участю фермерів.

Протестуючі частково заблокували рух транспорту на ділянці траси тракторами, причепами, комбайнами та вантажівками. Таким чином протестувальники вимагали від влади звернути увагу на їхню проблему.

Аграрії розповіли, що депутат обласної ради Ігор Івануна, шляхом махінацій з документами захоплює землі, які протягом довгого часу орендують та обробляють фермерські господарства Миколаївського району.

На місце подій приїхали представники місцевої, районної та обласної влади. Зокрема очільник райради Ігор Мухарський, голова РДА Алла Воробйова та голова облради Вікторія Москаленко. Також були присутні голова Веснянської ОТГ Леонід Мухарський і Кривобалківський сільський голова Федір Мухарський.

 

Сергій Протченко, голова громадської організації «Агро-Сила» і керівник фермерського господарства «Діброва» звернувся до Москаленко від імені аграріїв та розповів про проблеми, з якими стикаються члени ГО.

– Люди роками не можуть оформити фермерську землю – нам повертають документи через невірно розставлені коми і крапки, а депутат Івануна переоформлює ділянки за кілька днів. Відібрані паї оформлюють на неповнолітніх, студентів ПТУ, недієздатних, «мертвих душ», які в свою чергу потім заключають договори оренди з фірмою «Ніколь Агро», що належить дружині Ігоря Івануни.

Мітингувальники наголосили, у разі якщо проблема не вирішиться найближчим часом, вони будуть вживати кардинальні засоби.

– Нас дістало! Як ви думаєте, чому в жнива, коли на полі стоять комбайни, фермери стоять на дорозі? Вас нічого не дивує, шановна владо? Через тиждень-два на наших полях буде війна, буде стрілянина, – заявив Сергій Протченко.

В свою чергу Вікторія Москаленко, вислухавши обурених громадян, запевнила їх, що найближчим часом вона організує зустріч усіх сторін конфлікту та структур, які можуть посприяти найшвидшому вирішенню цієї проблеми.

– Я розумію, що склалася ситуація, коли одні особи мають якісь «пільги» та преференції у владних і правоохоронних органах. Так бути не повинно – земля має належати громаді, – відзначила Вікторія Москаленко.

Ще однією вимогою аграріїв стало скасування змін, внесених у Податковий кодекс. Так, законом №2628 від 22.05.2019 були введені ліцензії на зберігання палива. 

Згідно зі змінами, аграрії мають отримати ліцензію на зберігання палива на території своїх господарств. Відсутність таких ліцензій тягне за собою накладення штрафу на керівника підприємства у розмірі 500 тисяч гривень та кримінальну відповідальність. Фермери відзначили, що їхній протест викликаний корумпованістю відповідних структур, що унеможливлює законний шлях отримання ліцензії.

Відзначимо, що після хвилі обурень з боку українських аграріїв, Верховна Рада відтермінувала початок ліцензування – до кінця поточного року.

Після спілкування з представниками влади, люди почали прибирати техніку з дороги та повертатися до роботи.

Так як акція протесту була спланована і заздалегідь узгоджена, подію контролювали декілька екіпажів поліції. Порушень громадського порядку не зафіксовано.

 

 

Коментарі:

Останні новини