16 днів проти насильства: що робити, якщо живете з домашнім тираном

Поділитись у Facebook Відправити в Twitter
  • 26.11.2018 16:30
  • 0

В Україні стартувала 16-денна акція, спрямована на протидію домашньому насильству. Маяк.Media разом з Миколаївським районним відділенням поліції підготували пам’ятку для жертв насильства.

Якщо ви живете з домашнім тираном чи зіштовхнулися з насильством уперше — ця пам’ятка для вас.

У 1991 році Центр жіночого глобального лідерства ініціював  проведення міжнародної кампанії «16 днів проти насильства». З того часу її проводять  щорічно з 25 листопада по 10 грудня. У ній беруть участь більшість країн світу, у тому числі Україна.

Основна мета акції — привернути увагу громадськості до проблеми домашнього насильства, протидія торгівлі людьми, жорстокому поводженню з дітьми, гендерному насильству та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.

Період проведення кампанії є невипадковим та охоплює ряд ключових дат, які створюють символічний ланцюжок:

25 листопада — Міжнародний день ООН з викорінення насильства щодо жінок — присвячений сестрам Мірабаль, яких жорстоко вбили під час диктатури Трухильо у Домініканській Республіці у 1960 році;

2 грудня — Міжнародний день боротьби за відміну рабства. У цей день у 1949 році Генеральна Асамблея ООН ухвалила Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми та з експлуатацією проституції третіми особами;

6 грудня — річниця з дня «Монреальської різанини», коли злочинець вбив 14 жінок-студенток лише через те, що вони були феміністками;

10 грудня — День прав людини. 10 грудня 1948 року уряди країн-членів ООН підписали Загальну декларацію прав людини, визнавши право кожної особи на життя, свободу та особисту недоторканість.

 

 

 

Домашнє насильство буває не тільки фізичне

На початку року в Україні набрав чинності новий закон щодо протидії домашньому насильству. У ньому розуміння домашнього насильства значно розширили і поділили на види.

Фізичне — ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті.

Сексуальне — будь-які діяння сексуального характеру щодо повнолітньої особи без її згоди або дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені щодо дитини або в її присутності.

Психологічне — словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері.

Економічне — умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборона працювати, примушування до праці, заборона навчатися та ін.

Відповідальність. Від 170 грн до 15 років тюрми

Особи, які вчинили домашнє насильство, несуть кримінальну, адміністративну чи цивільно-правову відповідальність

 Pixabay.com

Адміністративна відповідальність передбачена статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Якщо кривдник не завдав тілесних ушкоджень, але погрожував, ображав чи переслідував, позбавляв житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, він може отримати:

- штраф від 170 до 340 грн;

- громадські роботи від тридцяти до сорока годин;

- адміністративний арешт на строк до семи діб.

Якщо протягом року інцидент повториться, санкції будуть збільшені (штраф — 340-680 гривень; громадські роботи — 40-60 годин; арешт — до 15 діб).

Дії кримінального характеру можуть бути кваліфіковані за однією із статей Кримінального кодексу України. Це може бути нанесення тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості (статті 121, 122, 123, 125), погроза вбивством (стаття 129), зґвалтування (стаття 152) тощо. Найбільш тяжким злочином даної категорії є умисне вбивство (стаття 115). Максимальний строк кривдник може отримати за статтею «вбивство» — 15 років.

З 11 січня 2019 року набудуть чинності зміни до Кримінального кодексу України, який доповнять статтею 126-1 (Домашнє насильство). Відповідно до вказаної статті, умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи екс- подружжя або співмешканки/співмешканця, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя, буде каратись громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Поради, що врятують ваше життя

 Bundaberg News

  • З початку стосунків не дозволяйте себе ображати чи принижувати.
  • Коли бачите, що член сім’ї перебуває у стані сп’яніння, не з’ясовуйте з ним стосунки та не реагуйте на провокації. Спробуйте його заспокоїти, але не робіть при цьому різких зауважень.
  • Намагайтеся говорити з кривдником спокійно, зрозуміло, чітко передаючи свої почуття і переживання. Ваші жести та міміка не повинні викликати агресії з його боку.
  • Не провокуйте конфліктів. Не варто викликати навмисне у вашого супутника ревнощі чи злість.
  • Уникайте суперечок у ванній кімнаті чи на кухні, де є гострі та ріжучі предмети.
  • Якщо зупинити конфлікт не вдається, спробуйте залишити будинок/квартиру та вийдіть на вулицю. На людях конфлікт, як правило, стає менш напруженим.
  • Зіткнувшись з першими проявами насильства, подумайте про власну безпеку та безпеку своїх дітей. Уявіть найгірший розвиток подій та продумайте свої дії у такій ситуації.
  • Домовтесь з сусідами, щоб вони викликали поліцію, якщо почують галас і крики з вашої оселі.
  • Якщо вас побили, обов’язково зверніться до медичного закладу. Ви не лише отримаєте медичну допомогу, але й лікарську довідку, яка буде важливим доказом в суді.
  • У безпечному але доступному місці заздалегідь заховайте невеликий пакет з найважливішими речами (одяг, гроші, ліки, ключі, особисті документи, а також документи, які підтверджують право власності), продумайте маршрут вашої втечі та визначте декілька місць, де ви могли б переховуватись деякий час.
  • Зробіть все можливе, щоб кривдник не знайшов вас, сховайте або знищить всі свої записи та адреси, які б допомогли кривднику знайти вас (записні книжки, конверти з адресами тощо).
  • Заздалегідь обдумайте можливі варіанти вирішення питань розподілу  майна (квартири, машини), стягнення аліментів, визначення місця подальшого проживання. Краще за все звернутись до кваліфікованих юристів соціальних служб або громадських організацій, чиї послуги є безкоштовними.
  • Продумайте, як обмежити спілкування з домашнім кривдником після розлучення і зберегти від нього дітей. Наприклад, попросіть колег поцікавитись, хто вам телефонує, попередьте співробітників дитячого садочка, хто може забирати дитину додому, ходіть до інших магазинів тощо (тобто доцільно змінити звичні маршрути).
  • Тримайте під рукою номери телефонів поліції та інших установ, до яких ви можете звернутися за допомогою: управління соціального захисту населення; служби у справах дітей; центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді тощо.
  • Не закривайте очі на факти учинення домашнього насильства, навіть якщо вам страшно або соромно кудись звертатись. Сама собою проблема не вирішиться.
  • Якщо ситуація критична, залишайте помешкання негайно, навіть якщо не вдалось взяти необхідні речі.
  • У разі потреби, не вагаючись телефонуйте до районного підрозділу поліції, або на номер «102» з метою термінового втручання. Представникам поліції, які приїдуть на виклик, детально опишіть все, що відбулось, покажіть тілесні ушкодження, а також меблі та речі, розбиті або поламані домашнім агресором.

Куди звертатися?


Якщо ви або ваші діти стали жертвою домашнього насильства можна звернутися:

  1. До поліції. Номер спецлінії — 102, номер чергової Миколаївського районного відділення — 48-05-02. РВП знаходиться за адресою: Миколаїв, мкрн Варварівка, вулиця Очаківська, 164.
  2. До виконавчого органу з питань сім’ї сільської, селищної, ради.
  3. До районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді за телефоном 48-05-67, 48-40-94. У центрі допоможуть отримати соціальні послуги, нададуть інформаційну, медичну, соціальну, психологічну допомогу на безоплатній основі, а також тимчасовий притулок.
  4. До служби у справах дітей, якщо жертвою насильства стала дитина. Телефон — 48-05-69
Коментарі:

Цікаві матеріали наших партнерів

Троїцьке.City
У «Троїцькому ліцеї» встановлять інтерактивні дошки

Свои.City
В 9 лет - Donetsk Fashion Days, а в 13 вышла на подиум в Милане: беседуем с мамой модели из Донецка

Сусіди.City
«Фішкою» корюківчанки Лілії Голуб є торти, хоча сама вона любить булочки з корицею

Останні новини