Нотатки для мандрівників: Тбілісі

Поділитись у Facebook Відправити в Twitter

Грузія – країна, в якій назавжди лишаєш частку своєї душі. Тбілісі – місто, де у тобі щось змінюється, стає інакшим. Принаймні, так було зі мною.

Тихенькі вулички, вимощені старою бруківкою, вливаються у гомінкі проспекти. Скляні хмарочоси і лакшері готелі межують з кособокими дерев’яними хатинками. У цього міста є душа. Вона відчувається і у сучасних парках зі скляним мостом, вона просочується через каміння сірчаних бань, проростає багатолітніми деревами у ботанічному саду, височіє бронзовими пам’ятниками, б’ється водопадами об каміння.

Отож, хочеться поділитися деякими враженнями та порадами з тими, хто планує побувати у Тбілісі.

Дорога та гроші

Найдорожче у відпочинку в Грузії, мабуть, дістатися туди. Адже ціни на продукти, проживання та середній чек у кафе/ресторанах від українських майже не відрізняються. А от дорога до Тбілісі – задоволення недешеве.

Авіаквиток економ класу в одну сторону коштує від 3 тисяч гривень. Можна знайти і за 2200-2300, однак у такі квитки не включають багаж, тільки ручна поклажа.

Тому, у середньому, переліт в обидві сторони обійдеться вам у 6-7 тисяч гривень на людину.

В два рази дешевше буде коштувати автобус. Однак, якщо на літаку ви дістанетеся до Тбілісі за дві з половиною години, дорога на автобусі займе дві з половиною доби.

З аеропорту Шота Руставелі до центру міста можна дістатися на автобусі, електричці чи таксі. Останнє коштуватиме 25-30 ларі (260-310 гривень).

Зважайте на те, що у самому Тбілісі далеко не в кожному «обміннику» вам зможуть обміняти гривню. Тому міняти гроші треба завчасно (в аеропорту курс не дуже вигідний), а ще краще – брати з собою долари чи євро.  

Грузинська валюта – ларі. Один ларі дорівнює 10,3-10,4 гривням. Невеличка порада: аби швидко зорієнтуватися, можна додавати до грузинських цінників нулик. При такому способі у великих сумах вийде похибка у 10-20 гривень, при маленьких – різниця копійчана.

 pirveliradio.ge

Міняти гривню на ларі та гривню-долар-ларі – рівнозначно. У Тбілісі пунктів обміну валюти дуже багато. Звичайно, в обмінниках, що знаходяться в історичному центрі міста, курс не надто вигідний. Тож, ліпше піти пошукати далі. Питайте про розмір комісії, аби для вас не стала сюрпризом якась прихована.

Проживання

Вибір житла, як і в будь-якому туристичному місті, тут дуже широкий. Є відомі європейські готелі, невеличкі сімейні, бюджетні хостели. Знайти недороге житло неважко. Можна зняти подобово невеличку квартиру недалеко від центру (від 600 гривень). Ціни у хостелах і готелях не відрізняються від середньокиївських. Бронюйте якомога раніше – так набагато дешевше.

Харчування. Що спробувати?

 Фактосвіт

Звісно, найбільш економний варіант – харчуватися продуктами із супермаркетів і ринків (про них далі), якщо у вас є час на приготування. До речі, у магазинах дуже багато товарів з України. Ціни, приблизно, такі самі, як і в Україні. Щось трохи дорожче, щось дешевше. До речі, поки ви в Грузії, раджу скористатися можливістю, і побільше пити мінеральної води. Вона тут смачна і дешева. Наприклад, популярна у нас Боржомі коштує близько 12 гривень за скляну пляшку 0,5, і стільки ж – за 1,5 у пластику.

Грузія славиться не тільки своїми винами, а й смачнющими лимонадами. Гарантую, тархун і дюшес – смаком з дитинства. Раджу заглянути у славнозвісне кафе «Води Лагідзе», що знаходиться на проспекті Руставелі.

У Тбілісі дуже багато маленьких традиційних пекарень з автентичним обладнанням і стародавніми рецептами. Бути в Грузії і не поїсти грузинський хліб, хачапурі, пеновані (слойка з сиром) чи лобіані (пиріг з квасолею) – злочин. Хачапурі у таких пекарнях коштує до 2-х ларі.

Звичайно, відвідування Грузії без дегустації вина – неможливе. У цій країні вирощують найбільше в світі число сортів - понад п'ятсот. Тут роблять вино вже 8 тисяч років. Найвідоміший сорт винограду – Сапераві, з нього роблять однойменне сухе вино та ряд інших вин (особливо до душі припало напівсолодке Кіндзмараулі). У Тбілісі дууууже багато винних магазинів. В кожному – дають спробувати. При чому, наливають з півкелиха. Тож, напитися можна так нічого і не придбавши. Ціни на марочні вина стартують від 10 ларі. За 12-16 уже можна купити пляшку непоганого вина. У багатьох магазинах вина продають і на розлив, та навіть домашні. Вони будуть коштувати трохи дешевше, ніж марочні у скляній пляшці.

Кафе та ресторани

Вибір закладів у Тбілісі надзвичайно великий. Є такі, що орієнтовані на туристів, є для місцевих. Раджу сходити у другі. По-перше, там дешевше. По-друге, саме там ви спробуєте грузинську кухню у всій своїй красі. Зазвичай, у ресторанах для туристів і готелях, грузинські страви подають з ноткою європейськості: менше прянощів, більше звичних для нас продуктів. Розпізнати місце «для своїх» нескладно – орієнтуйтеся по відвідувачам. Якщо там вечеряють місцеві – 100 % кухня смачна.

В одному з таких місць неподалік від центру середній чек на двох вийшов… всього 25 ларі. 8 – за порцію долми, 3 – за два келихи домашнього Сапераві, 6 – за тарілку харчо, 2 – за грузинський хліб, 6 – велика тарілка сиру. Хачапурі у кафе коштуватиме близько 6-7 ларі. Хінкалі продають поштучно – 0,7-1 ларі за шт. (але замовлення, зазвичай, приймають від 10 штук).

Зважайте на те, що порції у грузинських закладах такі ж великі, як широка грузинська душа. Замовляючи хліб, будьте готові, що вам подадуть не декілька скибок звичайного батону, а величезний «коржик». Супи приносять у великих тарілках, розрахованих на кремезного чолов’ягу. А хачапурі – не порційний трикутничок, а велике коло розміром з величеньку піцу.

Що варто подивитися у центрі?

Тбілісі – місто, у якому безкінечно можна відкривати для себе щось нове. Туристичних об’єктів тут дуже багато. Щоб побачити все – не вистачить і відпустки. В мене ж було всього декілька днів.

Міст Миру та парк Ріке

Це одна з головних сучасних прикрас Тбілісі. Він символічно з'єднує два береги річки Кура (грузинська назва ріки – Мткварі), а разом з ними – дві частини одного міста: стару й нову. Найцікавіше тут ввечері, коли загораються вогні.

Вмонтовані в каркас мосту маленькі лампочки, передають закодовану інформацію, що містить ДНК кожної людини, за азбукою Морзе.

 v-georgia.com

Парк Ріке, як і міст, облаштували в стилі хай-тек. Весь вільний простір, що колись був асфальтованим пустирем, максимально заповнили об'єктами мистецтва, інфраструктури та відпочинку. Що вечора тут збирається молодь та вуличні музики. Знову ж таки, краще гуляти тут ввечері, коли звичні фонтани влаштовують музично-світлове шоу.

В парку є цікавий культурний комплекс, який виглядає, як дві дивно вигнуті туби. Тут розташовується концертний зал і виставкова зона.

Канатна дорога і фунікулер

Канатна дорога починається в парку Ріке, проходить над старою частиною міста і веде до оглядового майданчику біля фортеці Нарікала. Можливість з висоти побачити всю красу старого міста обійдеться вам у 5 ларі (в обидві сторони).

 KIDpassage

Фунікулер має три станції та ходить кожні 10-15 хвилин. Йти на фунікулер краще у першій половині дня, коли буде не так багато туристів. У часи пік кабінка дуже сильно забивається людьми. Мені прокатитися на ньому не вдалося. Але, як розповідали місцеві, коштує він дорожче за «канатку», а щоб покататися треба придбати ще й спеціальну картку, на яку потім необхідно класти гроші, щоб їздити на ньому.

Район сірчаних лазень, водопад і ботанічний сад

Сірчані лазні Тбілісі - одна з головних і найбільш цікавих пам'яток. Тут відпочивають і туристи, і місцеві. Всього близько 10 напівпідземних джерел. Цінова політика у закладах дуже різна. Найбільш доступна - №5. Є дешева спільна зала і дорожчі окремі кімнати.

Неподалік розташований водоспад, що протікає в інжировій ущелині та впадає у невеличку річку. Тут зазвичай грають і співають музики у національних костюмах, а на містках парочки закоханих чіпляють замки.

Ще трохи далі – ботанічний сад з величезною територією. Вхід коштує 2 ларі.

Єдина наземна лазня – Орбеліанівська.


Тбілісі славиться своїми храмами. Ці духовні місця перехоплюють подих не тільки у віруючих. Їх розміри вражають, а вигляд і атмосфера, що панує всередині та навколо, надовго запам’ятаються

Майже на кожному кроці в Тбілісі можна замовити групову чи індивідуальну екскурсію містом і околицями. Ми їздили у невеличке стародавнє місто Мцхета, засноване ще у 5 столітті до нашої ери. Неподалік від нього на вершині гори стоїть монастир Джварі.

Звідти відкривається захоплюючий вигляд на Мцхету та злиття  річок Арагві і Кура.

У самій Мцхеті знаходиться Патріарший собор Свєтіцховелі – один із найпрославленіших і шанованих храмів Грузії. Походження назви («Животворящий Стовп») пов'язане з переказом про прийняття Грузією християнства. У містечку і поблизу нього розташовані і декілька надзвичайно красивих фортець та монастирів.

Взагалі у самому Тбілісі дуже багато пам’яток. Скульптури, пам’ятники, храми, музеї, театри, мости, ринки, сквери та парки. Я не встигла оглянути і малої частини. Однак, щоб закохатися у це місто, достатньо навіть походити старими вулицями. Грузія зараз надзвичайно популярна серед туристів країна, і відповідна інфраструктура тут дуже розвинута.

Що привезти?

Прянощі. Спеції продаються майже на кожному кроці. У магазинах і навіть сувенірних лавках – запаковані. На ринках і базарах – на вагу або міряють скляночками. Місцеві рекомендують брати саме на базарах, там вони більш ароматні та смачні. Зважайте, що запах дуже сильний. Я цього не врахувала. Мені не вистачило 15 пакетиків, у котрі я запакувала свої спеції, щоб захистити речі від запаху. Тому краще придбати якийсь герметичний лоток чи звичайну скляну банку.

 gx.net.ua

Найбільш популярною та універсальною спецією є сванська сіль. Суміш включає кухонну сіль, уцхо-сунелі, часник, насіння кропу, кінзу, пекучий червоний перець, дикий кмин та імеретинський шафран. Дуже смачна (і дуже гостра) тут суха аджика. Також я взяла трохи шафрану і хмелі-сунелі.

З продуктів можна з собою взяти традиційний соус ткемалі (я шукала у пластиковій пляшці, щоб не розбилася), копчені сири (котрі не зіпсуються).

Солодощі. Я набрала різних видів чурчхели – з фундуком, грецькими горіхами, в гранатовому, виноградному, абрикосовому сиропі. Одна «ковбаска» на ринку коштує від 1-1,5 ларі.

На ринках можна і треба торгуватися. Я цього робити не вмію, але раджу. В принципі, виторгувати по вигідній ціні можливо усе.

Невеличкі базарчики трапляються часто, і зазвичай поділяються умовно на сектори «для своїх» і туристів, де прилавки більш привабливі, а ціни вищі.

Відомий Дезертирський ринок місцеві не рекомендують. Кажуть, колись це було культове місце, сьогодні там безлад і напівпусті прилавки.

Прикраси. Що привезти у подарунок жінці – можна голову не ламати. У Грузії дуже багато красивої масивної біжутерії з напівдорогоцінним великим камінням.

Унікальні срібні прикраси мінакарі. Вони виповнені у традиційній техніці перегородчатої емалі. Це повністю ручна робота, котра коштує своїх грошей. Такі прикраси, якщо постаратися, можна знайти і в Україні, однак коштують тут вони на порядок більше.

 mygeotrip.com

Чай, вино, чача. Тут без слів. Грузинський чай дуже смачний. Коштує дорожче за імпортований Грінфілд, але небагато. Середня упаковка обійдеться десь у 60-70 гривень.

Якщо ви хочете привезти вина, враховуйте, що у літаку можна провозити не більше 2-х літрів і тільки у багажному відділенні. Чачі можна провозити літр.

Сувеніри. Звичайних сувенірів тут також дуже багато. В магазинах в історичному центрі вони коштують чимало. Простий магніт – від 5 ларі. Тож, раджу шукати магазини подалі від центру. Ну і ще раз – торгуватися.

 

 

Коментарі:

Останні новини