Засідання антирейдерського штабу: в ОДА пообіцяли допомогти фермерам з Миколаївського району

Поділитись у Facebook Відправити в Twitter
  • 20.06.2019 18:50
  • 0

20 червня аграрії Миколаївського району взяли участь у засіданні антирейдерського штабу під головуванням в.о. голови ОДА В’ячеслава Боня.

Зустріч була присвячена конфлікту, що склався між фермерами Миколаївського району та депутатом облради Ігорем Івануною, якого вони звинувачують у рейдерстві.

У засіданні штабу також взяли участь представники правоохоронних органів, облуправління юстиції, Держгеокадастру, профільних управлінь ОДА. Окрім фермерів, були й інші представники Миколаївського району, зокрема голова Миколаївської РДА Алла Воробйова, Нечаянський сільський голова Микола Вівчар і Веснянський сільський голова Леонід Мухаський.

Під час зустрічі стало відомо, поліцейські проінформували про хід розслідування справ, відкритих за заявами фермерів, які обласне управління вилучило у Миколаївському відділенні Нацполіції. Зокрема щодо підробки печатки та підпису очільника Нечаянської громади на одному з нібито рішень місцевої ради.

– В серпні минулого року ми дізнаємося від Держкомзему Миколаївського району про те, що земля під розширення села була передана учасникам АТО і є рішення сесії Нечаянської сільради, – розповів очільник ОТГ Микола Вівчар. – Таке рішення є, на ньому – печатка та підпис, але я цього не підписував і такі прізвища не проходили через сесію. Ми зверталися до поліції, прокуратури, СБУ. На сьогодні ці земельні ділянки вже розбиті, їм присвоєні кадастрові номери. Декілька разів я був у поліції, розписувався та ставив печатки на десятках листів, сидів там по 2-3 години.

Начальник відділу розслідувань у сфері господарської та службової діяльності ГУНП в Миколаївській області Сергій Коновальчук відзначив, що факт підробки вже встановлений, наразі ж поліція намагається з’ясувати, ким саме.

При цьому, фермери відзначили, що землі обробляє фірма дружини депутата облради Ігоря Івануни "Ніколь Агро".

Під час засідання розглянули й інші факти, про які заявили представники ГО «Агро-Сила». Зокрема щодо підробки довіреностей від керівників сільгосппідприємств району на третіх осіб, котрі у подальшому розірвали діючі договори з пайовиками, що потім були укладені з «Ніколь Агро».

– Що вони роблять: є фірма А, яка має угоди з пайовиками. Вони роблять довіреність від фірми А на свою людину, яка приходить до реєстратора і розриває договір. І одразу ж укладає його з фірмою Б – «Ніколь Агро» чи «АгроНік», - голова ГО "Агро-Сила" розповів Сергій Протченко.

Як з’ясувалося, довести провину конкретних осіб не так просто, адже в електронний реєстр не вноситься сама довіреність.

– Ми розуміємо, як ці люди працюють. Вони використовують «білі плями», прогалини в законодавстві, що ускладнює доведення їх причетності. І якщо це є в Миколаївському районі, може початися в інших, - відзначив В’ячеслав Бонь.

Він також звернуся до правоохоронців з проханням прискорити хід розслідування:

– Скоро почнуться жнива, прийде людина, яка вважає себе власником, і ті, хто засіяв цю землю. Ми отримаємо ще одну Врадіївку. У нас є правило, що діє під час таких конфліктів: врожай збирає той, хто сіяв. Тому, якщо ви сіяли, збирайте.

Бонь пообіцяв розібратися у ситуації, що склалася, та продовжив зустріч з фермерами у своєму кабінеті.

Разом з тим, аграрії заявили, що не будуть відмовлятися від проведення мітингу на трасі біля села Весняне. Перекривати дорогу вони планують завтра, о 10:00.

 

Коментарі:

Останні новини