Чи штучно створено ажіотаж навколо вакцинації проти кору в Енергодарі? Ми з'ясовували, чи так це

Поділитись у Facebook Відправити в Twitter

В соцмережах розповсюдилася інформація про те, що ніби ажіотаж навколо вакцинації проти кору створено штучно - з метою використиння наявних препаратів, у яких спливає термін придатності. Ми з'ясовували, чи так це.

Керівник Центру первинної медико-санітарної допомоги Галина Ганжа повідомила телефоном: вся наявна у закладі вакцина відповідає вимогам. Лише декілька флаконів дійсно мали позначку: до травня 2019. Але їх вже  використали, бо кількість бажаючих зробити щеплення зросла. На день на вакцинацію проти кору приходять до 80-90 осіб. 

Ця вакцина придатна, але термін спливає у травні

Екскурсію по кабінетах, де є вакцина, нам провела головна медична сестра Олена Кощеєва.

Запаси вакцини, і не лише від кору

Вакцина+розчинник

Зберігання - за стандартом

Придатний до 2020

Виявилося, що зараз використовується препарат, у якого термін придатності не спливе у найближчий рік. Зберігаються ці медикаменти на складі з дотриманням відповідного температурного режиму. 

В кабінеті щеплень

На кришечках - індикатори, що підтверджують якість

Так само - до 2020 року - придатна вакцина, яка знаходиться в холодильнику кабінету щеплень. 

В разі нестачі вакцини ми звернемося до Запоріжжя. Нам обіцяють виділити таку кількість препаратів, яку ми запросимо

Ми уточнили, кому ж треба робити це щеплення? В принципі, якщо ви не знаходитесь у зоні ризику (не контактуєте з потенційними хворими, наприклад, як лікарі та вчителі), а в дитинстві отримали щеплення за графіком, то вакцинуватися не обов'язково. Але найкраще за все зробити аналіз крові на антитіла до кору.  

Під кабінетом щеплень - аншлаг

Тим, хто не знаходиться в зоні ризику, але не має щеплень у дитинстві та не хворів на кір, вакцинуватись треба. Щеплення особам старшим 30 років робиться їхнім препаратом, який можна придбати в аптеці.

Але - не в Енергодарі. Як у ДЗ Аптека №5, так і в інших, вакцини нема. Це не привід опускати руки. Олена Кощеева радить звернутися до свого сімейного лікаря для вирішення проблеми. Медики не зацікавленні у розповсюдженні хвороби, тому шукатимуть можливість зробити щеплення. 

А от аналіз крові на антитіла - це лише за гроші в будь-якій з приватних лабораторій міста. Ціна - 132 гривні. Подекуди буде необхідно заплатити за сам забір крові.

Прайс однієї з лабораторій

В лабораторії повідомили, що до спалаху кору (спалах - це коли на певній території захворіли більше 3 осіб) аналіз не користувався популярністю. А зараз є бажаючі.

За минулий тиждень близько 30-40 осіб зробили аналіз крові на антитіла до кору

Також управління освіти вже попередило батьків: з понеділка нещеплені діти прийматись до садочків та шкіл не будуть.

Яким чином буде забезпечена альтернатива тим, хто не має щеплення, нам  поки невідомо. 

Коментарі: