Перевірили на собі: що таке тейпування, коли ця процедура потрібна та як працює

Поділитись у Facebook Відправити в Twitter

З листопада 2018 року лікар травматолог - ортопед Гліб Крюков почав тейпувати енергодарців. Журналісти Energodar.city вирішили перевірити на собі, як працює кінезіотейпування.

Довідка

Кінезіотейпи - це еластичні стрічки, виконані з 100% бавовни, покриті гіпоалергенним клеючим гелем на акриловій основі.Пацієнт абсолютно не обмежений у рухах, тейпи легко переносять контакт з вологим середовищем і швидко висихають.

«Затейпував свою маму, дружину, себе»

Гліб Крюков розповів про те, що не вірив у цю методику, поки не перевірив її на собі. Він пройшов базовий курс у Харкові. Після чого - у Києві, де більш детально вивчав кінезіотейпування для реабілітації дітей з ДЦП. Колеги з обласної дитячої лікарні підтримали молодого лікаря, коли дізналися про його роботу з тейпами.

Гліб Крюков Energodar.city

Тейпування буває двох видів: жорстке та еластичне. Для жорсткого використовуються спеціальні армовані тейпи, які не тягнуться.

- За допомогою таких тейпів, наприклад, можна не шити рану, - розповідає лікар.

Еластичне тейпування використовують при травмах, лімфостазах, набряках, гематомах, розтягненні зв'язок, викривленнях постави, деяких деформаціях. Цей метод допомагає продовжити реабілітаційний період:

- Замість того, аби носити гіпс 4 тижні, деякі мої пацієнти обмежуються двома, - поділився Гліб Крюков.

Важливо розуміти, що тейпування – це не панацея. Це перш за все підтримка, фіксація та продовження реабілітації

Проводити процедуру має людина з медичною освітою. Потрібно знати, де знаходяться ті чи інші м’язи. Інакше – тейпування може нашкодити.

- Тейпи потрібно наклеювати після того, як було поставлено правильний діагноз, -зауважив лікар.

Різнокольорові тейпи Energodar.city

 

Ми звернули увагу на те, що еластичні «пластирі» бувають різних кольорів. Виявилося, що вони не відрізняються один від одного більше нічим. Проте, кожен пацієнт може обрати для себе тейп улюбленого кольору. Чим не привід порадуватися і покращити свій емоційний стан?

А ще кінезіотейпування можна використовувати у косметологічних цілях. Метод допоможе позбутися зморшок або стрій (розтягнень) на шкірі. Проте, лікар зауважив на тому, що ефект буде тимчасовим.

Тейпи не сковують рухів, тому часто використовують замість бандажів. Терапевтичний ефект від тейпу зберігається протягом 5 днів. Він працює 24 години на добу. На відміну від того ж самого корсету, в якому, наприклад, не ляжеш спати.

Як ми спочатку затейпували ногу Кузьми

Ми перевірили на собі та своїх дітях роботу цих незвичних «пластирів». Спочатку затейпували ногу Кузьми.

Накладення тейпу після після важкого розтягнення м'язів Energodar.city

Лікар продемонстрував, як наклеюється тейп при реабілітації після розтягення м'язів. Перед тим, як приступити до роботи, шкіру ноги протерли спиртовою серветкою. Це для того, аби тейп краще тримався.

Тейпування руки Energodar.city

Потім ми дізналися про те, як за допомогою тейпу можна обмежити рухи в деяких випадках. Гліб Крюков затейпував променево - зап'ястковий сустав Віктора.

Лікар показав і ще один спосіб тейпування. Його використовують для того, аби повернути об'єм рухів у кисті руки. Наприклад, при ДЦП або інсультах.

Тейпування руки Energodar.city

Для того, аби «обклеїти» спину Матвія, довелося включити машинку для стрижки. У лікаря вона завжди при собі.

Зайве волосся потрібно обстригти Energodar.city

 

Тейпування завершено Energodar.city

Хлопці поділилися: тейпуватися було не страшно. Навпаки, процедура виявилася веселою. Кузя відчув невеличке тепло у місці тейпування через 10 -15 хвилин. Віктор не міг зжати в кулак долоню. А Матвій став тримати спину рівніше.

А от мені обклеїли спину

Журналісти теж пройшли процедуру. Лікар наклеїв кінезіотейп на гематому, яка була на нозі у Катерини Стаценко.

Тейпування допоможе позбутися гематоми Energodar.city

- Тепер гематома пройде швидше, -запевнив лікар.

А от мені обклеїли спину. Як пояснив Гліб Крюков, це для розслаблення м’язів.

Затейпували спину Energodar.city

Тейпи я ношу третю добу, і не відчуваю жодного дискомфорту. У перший день після тейпування у спині було незвичне, але приємне відчуття. Зараз я їх майже не відчуваю. Тейпи не заважають працювати, займатися йогою та відпочивати. І спина не болить:).

Коментарі: