“Люди плакали”: мешканці Миколаївського району, які були на площі під час об’єднавчого собору

Поділитись у Facebook Відправити в Twitter

Близько 35 тисяч людей з усієї країни зібралися на Софійській площі, щоб дізнатися результати собору. Серед них було майже півсотні мешканців сіл Миколаївського району. Дехто поділився своїми враженнями з Маяк.Media.

Жителі Миколаївського району у Києві

Для вчительки з Петрово-Солонихи Анастасії Ханенко це було перше знайомство зі столицею, тож і емоцій отримала вдвічі більше. Вона радіє, що стала свідком такої події:

— Ми приїхали зранку, запалили свічки та пішли до Софійської площі. Вражав і привід, і атмосфера, яка там панувала. Усі сильно хвилювалися, коли чекали результатів. Стояли, затамувавши подих. Як оголосили результати, люди почали плакати. Це було дуже вражаюче.

Анастасія Ханенко (друга зліва) Фото зі сторінки у facebook

Жителі Миколаївського району встигли відвідати декілька церков. Дорогою до місця збору помолилися в Андріївському соборі. А мешканці Михайлівської ОТГ зізнаються, що не могли пройти повз співзвучного з назвою громади храму — Михайлівського Золотоверхого собору.

Марина Пастернак працює директором Криничанського будинку культури. Жінка бере участь в громадському житті села, цікавиться подіями навколо, тому пропустити можливість побувати у столиці під час створення єдиної церкви не змогла.

 Фото Марини з facebook

— Коли мені запропонували поїхати, я одразу погодилася — цікаво побувати там, побачити все це на власні очі. Було дуже багато людей, з усіх областей. Ми підходили один до одного, спілкувалися, ділилися емоціями. Народ різний: дехто приїхав у національних костюмах, наприклад, гуцули. Хтось співав, хтось молився. Для себе відкрила купу нового.

Наші земляки багато спілкувалися з жителями інших регіонів. Кожний мав свою причину там бути.

— Поруч з нами стояла жіночка з Івано-Франківська. Вона сприймала все настільки емоційно. Казала, як повернуться, будуть «ламати» суспільну думку, — розповідає директорка Новобогданівської школи Ірина Якубенко. — На Франківщині багато віруючих людей і багато конфесій. Та жінка хоче, щоб усі об’єдналися в єдину українську. Знаєте, я навіть не очікувала, що це буде настільки масштабна історична подія. Раніше я не дуже переймалася цими питаннями. Ми вірили, але не цікавилися, яка церква, якого патріархату.

Ірина Якубенко Фото Ірини з facebook

Ірина впевнена, що 15 грудня стало символічною датою для українців:

День зі сльозами на очах. День, в який народилося щось наше, те, що ми нікому не віддамо. Ми відвернули церкву від Московії. У нас є своя рідна мова, рідна віра, а тепер і церква.

Євген Головащенко з Ковалівки також побував на соборі. Тепер ділиться враженнями з односельцями:

— У неділю до мене на чай батюшка з матушкою приїжджали. Я їм розповідав, як усе проходило, показував фотографії. Деякі люди були з величезними прапорами, плакатами, хтось з іконами. Концерт був гарний, ми дивилися фільм про Володимира Великого. Вражень дуже багато. Приємно було там знаходитися. Мені подобається обраний предстоятель Епіфаній. Молодий, грамотний, освічений, у Греції вчився.

Протоієрей Андрій Клебан, настоятель храму Святого Апостола Андрія Первозванного у Петрівці, порівнює події на Софійській площі з очікуваннями католицького світу виборів Папи Римського.

— Це було неймовірно. Настрій у людей був настільки піднесений! Нарешті відновилася історична справедливість, відродилася митрополія, утворена при Володимирівському хрещенні. Ми повернули те, що нам належало, те, що у нас відібрали московські князі. Дякувати Богові, що Варфоломій дав нам грамоту, яка свідчить, що в Україні є Помісна православна церква, самоуправна, рівна серед рівних.

 Фото Андрія Клебана

Священник відзначає, нас очікують багато змін, юридичних нюансів, об’єднань та приєднань.

Що б зараз не казало духовенство, яке підпорядковується Патріарху Кирилові, називаючи нашу церкву неканонічною, — це все наклепи. Патріарх Варфоломій очолює нашу материнську церкву і має повне право давати томос.

Проієрей пояснює, що відбуватиметься з церквами, котрі до 15 грудня носили назву УПЦ Московського Патріархату. Його, Патріархату, в Україні як такого більше не буде. Приходи колишнього МП, що не приєднаються до Єдиної помісної церкви, стануть церквами РПЦ, які діють на території України.

17 грудня Вінницький Спасо-Преображенський кафедральний собор УПЦ МП перейшов до складу новоствореної Православної церкви України, повідомляє Громадське.

Головне фото — Еспресо.TV.

Коментарі:

Останні новини