Степове може «піти» у сусідній район

Поділитись у Facebook Відправити в Twitter

Існує ймовірність, що Степівська сільська рада може об’єднатися з селами Веселинівського району.

Про це йшла мова в інтерв’ю зі Степівською сільською головою Ларисою Балабан з експертами регіонального відділення Асоціації міст України (АМУ).

Лідія Віштал (консультант АМУ) і Лариса Балабан Миколаївське регіональне відділення АМУ

Трохи передісторії

Як відомо, за перспективним планом 2015 року, Степівська сільрада мала об’єднатися з сусідніми Михайлівською та Криничанською із центром в Степовому.

Однак у квітні 2016, коли проводилися обговорення спільного майбутнього, степівчани відмовилися від об’єднання та вирішили залишатися самостійними. А мешканці Михайлівської та Криничанської сільрад утворили ОТГ, що в подальшому призвело до серйозних конфліктів та тимчасового колапсу. Депутати громади фактично поділилися на дві групи, які представляли інтереси колишніх сільрад, а тому не могли дійти консенсусу у більшості питань.

Степове та Зелений Гай - на роздоріжжі

Наразі степівчани уже не проти з кимось об’єднатися, однак варіанти їм не дуже підходять. Лариса Балабан розповіла експертам АМУ, що стан усіх комунікацій постійно погіршується. І це цілком зрозуміло, адже побудовані вони були за часів СРСР і вже добряче зносилися. Звісно, що необхідних коштів на заміну у пересічної сільської ради немає. Тож, інфраструктурні субвенції та різноманітні «бонуси», котрі поки що дає держава ОТГ, могли б вирішити давні проблеми.

Варіант 1: Михайлівська ОТГ

Однак і сьогодні мешканці Степового та Зеленого Гаю не можуть знайти порозуміння з жителями Михайлівської ОТГ.

- Коли знову зайшла мова про об’єднання, наші жителі хотіли, щоб адміністративно-територіальний центр був у Степовому, як це було передбачено першим перспективним планом. Однак сьогодні вони вже й не дуже хочуть іти у Михайлівську громаду. Численні конфлікти, які ми там спостерігали, просто відлякують наших людей, - розповіла Маяк.Media Лариса Балабан.

Михайлівський сільський голова Володимир Чечуй також поділився своєю думкою:

- Думаю, що мешканці громади не проти, щоб до нас приєдналися Степове та Зелений Гай, та навряд чи хтось підтримає перенесення центру. Для обох сторін питання є принциповим. Я вважаю, що об’єднуватися треба, а потім вже сідати за стіл перемовин і шукати консенсус.

Володимир Чечуй

Варто відзначити, що законних підстав переносити центр не існує. Тому ця проблема залежить виключно від добровільного волевиявлення громадян.

Варіант 2: сільради Веселинівського району

Тож тепер Степове розглядає варіант об’єднання із рядом сільрад Веселинівського району, з яким воно межує.

- Ми розмовляли з керівництвом Широколанівської сільської ради, але там теж не все гладко. По-перше, вони також хочуть бути центром ОТГ. По-друге, зараз наше держпідприємство «Племрепродуктор «Степове» знаходиться в стадії приватизації. У Широкому Лані нам сказали, що хочуть дочекатися роздержавлення ДПП, щоб мати повне розуміння стану справ у нашій сільраді, - говорить Лариса Балабан.

Вона також зазначила – якщо центр буде у Широкому Лані, це створить додаткові незручності для степівчан і зеленогайців. Адже тоді громада ввійде до Вознесенського госпітального округу.

Відстань від Степового до Вознесенську по трасі – приблизно 60 км.

Однак стан дороги, м’яко кажучи, залишає бажати кращого. Вантажівки, котрі возять пісок і щебінь з вознесенських кар’єрів на Одесу, розбили покриття, перетворивши трасу на напрямок. Подібна доля не оминула і відрізок Веселинове – Степове, бо влітку, коли біля Гуріївки (Новоодеський район) встановили ваговий комплекс, фури з вознесенського кар’єру почали їздити до Миколаєва через Веселинівський та Миколаївський райони. Ось таке відео дороги Т 1506, яка включає відрізок Веселинове - Степове, зняте облдепом Іваном Кухтою на початку року, опублікували Новости Н. За весну та літо стан покриття не покращився.

- Зараз нам треба якнайшвидше визначитися, поки об’єднання - добровільне. Бо якщо воно стане примусовим, нас приєднають до Михайлівської або Ольшанської ОТГ, у людей не буде права вибору, - підсумувала Лариса Балабан.

Фото на головній - risu.org.ua

Читайте також:

 

Коментарі:

Останні новини